semsek nedir / Samsa - Vikipedi

Semsek Nedir

semsek nedir

Malzemeler (4 Kişilik)
1 kg un
½ kg yağsız kıyma
2 kuru soğan
1 demet maydanoz
2 kaşık sirke veya limon suyu (hamuru için)
1 su bardağı sadeyağ 
Tuz, karabiber

Hazırlanışı
Kıyma, bir tavada ince doğranmış soğanla kavrulur. Maydanoz ince ince doğranır, tuz ve kara biberle birbirine karıştırılır. Hamur, ağzıaçık'ta olduğu gibi yoğrulur, küçük mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır, tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Çok ince olmamak kaydıyla yarı tarafına harç konularak diğer tarafı üzerine kapatılır. Kenarı kesilerek yağda iki tarafı pembeleşinceye kadar kızartılır. Peynirli semsek de kıymalısı gibi yapılır. Yalnızca harcına ufalanmış tuzsuz ya da tuzu alınmış peynir, çok ince doğranmış yeşil soğan ve maydanoz, tuz ve pul biber konulur. Bir de tatlı semsek vardır ki, harcına yalnızca ufalanmış tuzsuz peynir konularak yapılır. Bu halde ya şeker balına ve yahut pekmeze batırılarak yenilir.

*Farsça üçgen başörtü anlamına gelen senbûse sözcüğünden bozmadır. Bazı yerlerde, samsa, sembusek şeklinde de telaffuz edilir.

Kaynak: Tandırlıktan Gelen Lezzet / Lütfiye AKALIN

Eklenme Tarihi:

funduszeue.info anlamını bilmediğiniz kelimelerin Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Azerice, Hollandaca (Flemenkçe), Yunanca, Japonca, Lehçe, Osmanlıca ve bir çok dilde sözlük anlamı ve çevirilerine pratik bir şekilde cevap veren çok dilli ve kapsamlı bir sözlük ve bilgi kaynağıdır.

"Ne demek?" ve "Nedir?" gibi sorularınıza cevaplar bulabilir ve kelime anlamlarını öğrenebilir, atasözleri, deyimler ve türetilmiş kelimelere bakabilirsiniz.

Türkçe bilim terimleri sözlüğü veritabanında bir çok konuda terimler ve anlamlarına ulaşabilirsiniz. Veritabanında yer alan Türkçe kelimeler TDK - Türk Dil Kurumu - sözlük anlamı referans alınarak eklenmiştir.


funduszeue.info kelime araçları kelime bulucu ve bulmaca sözlüğü kullanımı kolay kelime yardımcılarıdır. Kelime bulucu ve bulmaca sözlüğü kullanmanın kelime hazinenizi geliştirmenize, kelimeleri doğru bir şekilde öğrenmenize ve karışık harflerden oluşan bir kelimeden yeni kelimeler bulmanıza, bulmacalarda takıldığınız kelimeleri bulmanıza yardımcı olduğunu göreceksiniz.

Semsek nedir, nasıl yapılır? Urfa semsek pide tarifi ve yapılışı

Semsek, özel günlerde, bayramlarda misafirlere çayın yanında ikram edilen hamurişi yöresel lezzetlerimizden biridir. Aslında Urfa peyniri ile hazırlanan semsek pide Urfa usulü tarifi ile hemen aşağıda

Semsek Tarifi Malzemeleri

gram kıyma

Yarım demet maydanoz

4 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı isot

1 tutam karabiber

1 tutam kimyon

1 tutam tuz

Hamuru için:

1 tutam tuz

3 su bardağı un

1 yumurta

Kızartmak için:

Sıvı yağ

Semsek Pide Nasıl Yapılır?

Geniş bir tavaya biraz zeytinyağı ve doğranmış soğanları ilave edin.

Soğanı biraz kavurduktan sonra eti ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin.

En son kapağını kapatmadan önce doğradığınız maydanozları ekleyin bir iki karıştırın ve kenarda dinlendirin.

Ardından hamur malzemelerini bir kaba alın ve yoğurmaya başlayın.

Hazırladığınız hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın ve merdane yardımıyla avuç içi büyüklüğünde açın.

Açılan hamurlara iç harcı eşit bir şekilde dağıtın ve hamurun kenarları üst üste gelecek şekilde sıkı kapatıp kenarlarını parmağınızla bastırın.

Kızgın yağda her birini arkalı önlü kızartın.

Kızarttıktan sonra yağını bir kağıt havlu yardımıyla çektirin ve servis edin. Afiyet olsun…

False

Semsek Pide Nedir?

                            Semsek Pide Nedir?

Semsek pide nedir sorusu akıllardan sıkça geçen bir soru olup cevabını vermek herkesin harcı değildir. 

Çok duyulan ancak az bilinen bu pide, taze peynir ve maydanozun hamur ile birleşmesiyle ortaya çıkmaktadır. İki temel unsuru olan taze peynir ve maydanoz malzemeleri bulmak zor olmadığından dolayı sıkça yapılan bir yemek çeşididir. İsmini tam anlamıyla bilmese bile her insan hayatında bir kere semsek pide tatmıştır.

Urfa yöresine ait bir pide çeşidi olup pratikliği sayesinde sıkça hazırlanan bir pidedir. Urfa yöresinde kahvaltılarda sıkça hazırlanan bir hamur işi olmakla beraber Urfa peyniri ile yapıldığı zaman tadından yenmez.

Pide Nedir?

Türk ve Orta Doğu mutfağının çok yaygın bir hamur işi çeşidi olan pide, yaygın bir ekmek türüdür. Mayalı bir hamurdan yapılır ve kepek kullanmak da mümkündür.

Belirli çeşitleri bulunmak ile beraber neredeyse her şeyli pide yapmak mümkündür. Örneğin kıymalı pideye veya patatesli pideye her yerde ulaşılmaktadır. 

Pide gündelik sofralarda kullanılmanın yanı sıra kebap salonlarının da vazgeçilmez ekmeğidir ve her şehirde her pide salonunda bulunur. Kebap salonlarında döner, adana kebabı, iskender kebabı, pideli köfte vb. yemeklerin üzerine dörtgen veya üçgen şekilde koyularak servis edilir.

Pide özellikle ramazan aylarının vazgeçilmez bir yemeğidir. Hem sahurda hem de iftarda insanların yemekten zevk aldığı bir besin çeşididir.

Pideler içine koyulan malzemelere göre çeşitlenir ve isim alır. Ayrıca fırında pişirildikten sonra pideler kendi başına yemek olma özelliği kazanırlar.

Son olarak da pide hamuru lahmacun hamuruna neredeyse tıpatıp benzemektedir. Bu neden ile bazı lokantalar isimlerini lahmacun ve pide salonu biçiminde koyarlar.

Bir porsiyon pide ortalama olarak kaloridir ve içerisine eklenen malzemeler ile kalori değeri artmaktadır. İçerisinde oldukça fazla yağ bulunan pidelerin kalorisi de fazladır. Dolayısıyla semsek pide tüketimine diyetteki bireylerin dikkat etmesi gerekir.

Pide Çeşitleri Nelerdir?

Kıymalı pide; kıyma harcının içine doldurulması ile oluşan pidedir. İçerisinde bulanan harçta kıyma, soğan, domates vb. malzemeler bulunur. Kişi sayısına göre hazırlanan hamurun içerisine harç koyulur ve kenarlar kapatılır. Üzerine çırpılmış yumurta sürülerek fırında pişirilir. Fırından çıkan pidelere tereyağı yedirilir ise tadı çok daha iyi olacaktır.

Peynirli pide; yine aynı çeşit hamurun iç harcı peynir ve maydanoz ile hazırlanır. Yine aynı şekilde kenarları kapatılarak fırına sürülür. 

Ramazan pidesi; ramazan aylarında iftar vaktine yakın olarak çıkartılan pide ekmeğidir. Pastane ve fırın olarak iki çeşidi vardır. Pastane pidesi daha çok açma havasında iken fırın pidesi taş fırınlarda pişen cinstendir. 

İsteğe göre pide yapılırken üstüne yumurta sürülüp çörek otu serpiştirilebilir. Hem normal undan hem de kepekli undan yapılması mümkündür. Kepekli un ile yapılan pide koyu renkli olur.

Yumurtalı pide; kıyma veya peynirli pide gibi hazırlanan ancak bu malzemeler yerine iç olarak yumurta kırılan pide çeşididir.

Pide Tarifi

Pide hamurunu yumuşak şekilde yapmak çok önemlidir. Belirli birkaç püf noktası olmak ile beraber birkaç temel hamur malzemesi vardır. Bunlar; ılık su, ılık süt, un, yaş maya, tereyağı, toz şeker ve tuzdur. Pide tarifiherkesin bildiği basit bir tariftir.

Malzemeleri söyledikten sonra pide hamuru yapılışına da değinmek gerekir. İlk olarak yapılacak pide sayısına uygun olarak hamur malzemeleri ayarlanır. Sonrasında derinliği bol olan bir kabın içerisine ılık su, maya ve süt eklenir. Beş dakika kadar maya çözülmeye çalışılır ve çözüldüğünde bırakılır.

Mayanın çözülmesinin ardından kabın içerisine yağ, tuz ve şeker ilave edilir. Ardından da hazırlanan karışım yavaş yavaş yoğrulmaya başlanır. Yoğurulurken yavaş yavaş un da eklenir. Böylelikle karışımın yavaşça kıvam alması sağlanır. 

Hamur ele yapışmayacak bir kıvama geldiği zaman üzerini streç film ile hava almayacak biçimde kapatılır. En az otuz dakika bekletilerek hamurun mayalanması sağlanır. Hamur mayalandıktan sonra iki katı büyüklüğüne çıkar ve bu işlem gerçekleştiğinde hamuru eş parçalara bölmek gerekir.

Belirli bir alan unlanır ve bölünen parçalar uzunlamasına açılır. Hamurun inceliğine zevke göre karar verilir. Açılan hamura iç harç doldurulur. Ardından fırın tepsisine dizilir. Daha önceden ısıtılmış fırına sürülür. En sonunda da afiyetle yenir.

Pide Hamurunun Püf Noktaları Nelerdir?

Kullanılacak malzemelerin oda sıcaklığında olması son derece önemlidir. Özellikle süt ve su ılık biçimde kullanılmalıdır. Eğer mayanın daha çabuk çözülmesi isteniyor ise instant maya kullanılabilir.

Hamuru mayalamaya bırakırken streç ile örtmek de çok önemlidir. Bu sayede mayanın kuruması engellenir. Son olarak hazır satılan pidelerin şeklinde pide yapabilmek için orta kısmını daha kalın bırakmak gerekir.

Semsek Pide Malzemeleri

Semsek pide malzemeleri her evde bulunan ya da bulunmasa bile herhangi bir mahalle bakkalından elde edilebilecek olan malzemelerdir. Kısaca özetlememiz gerekir ise; soğan, sarımsak, tuzsuz peynir, maydanoz, yumurta, tereyağı, pul biber, karabiber ve tuzdur.

Yapılacak pide porsiyonuna göre malzemeler belirlenir.

Semsek Pide Tarifi

Semsek pide tarifi kolayca her internet sitesinde bulunabilecek bir tariftir. Saydığımız malzemeler semsek pide porsiyonuna göre ayarlanır. Bir yoğurma kabının içerisine hamur malzemelerinin tamamı katılır. Suyu hamura azar azar ekleyerek yoğurmaya başlanır. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam edilir. Ardından hamur otuz dakika kadar dinlendirilmeye bırakılır.

Ardından unlanmış tezgahta dinlendirilmiş ve parçalara ayrılmış hamur açılır. Çok ince olmaması önemli bir noktadır. Yuvarlak bir malzeme yardımı ile hamurdan yuvarlak parçalar çıkartılır. Yuvarlağın yarısına bir tatlı kaşığı iç harç koyulur ve çatal yardımı ile hamur kapatılır.

Son olarak da kızgın yağda altın rengi olana kadar kızartılır. Ardından da fazla olan yağ süzülerek semsek pide servise hazır biçime getirilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası