ilkbahar meyveleri / İlkbahar meyveleri nelerdir? Hangi meyveler ilkbaharda yenilir? - Sağlık Haberleri

Ilkbahar Meyveleri

ilkbahar meyveleri

Mevsim Meyveleri, Mevsim Sebzeleri

İnsan vücudu değişen koşullara göre ihtiyacı olan besinlerle desteklenmediği zaman bağışıklık sistemi zayıflar. Sağlığımız için meyve ve sebze tüketmek çok önemli, dengeli ve sağlıklı beslenmek, sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmenin kilit taşları arasında. En iyi seçim mevsim meyveleri ve mevsim sebzeleri, çünkü mevsiminde tüketilen meyve ve sebzeler hem daha sağlıklı hem de daha lezzetliler. 

Mevsiminde olan sebze ve meyveler yapay üretim takviyeleri içermediğinden hem lezzetli hem de insan sağlığı yönünden çok daha sağlıklıdır. Ayrıca mevsimi dışında yer alan gıdalarda, kullanılan ilaç ve hormon gibi maddeler kanser gibi birçok hastalık için risk oluşturabiliyor. Yani kış meyveleri kışın, yaz sebzeleri yazın yenmeli. Peki vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerle besleyebilmek için nasıl beslenmeliyiz?

  • Bahar ayında uygulanacak en ideal beslenme şekli Akdeniz tarzı beslenmedir. Her öğünde mevsim sebzelerini salata ya da yemek olarak tüketmeye özen gösterin. Ara öğünlerde de yine mevsim meyvelerini tercih edin.
  • Sofralarınızda yazın hafif ve serinletici meyve sebzelere yer verin.
  • Sonbaharda tatlı patates, soğan, zencefil, cin biberi, hardal yaprağı gibi ısıtıcı özellikli sebzeler tüketmeye özen gösterin.
  • Kışın da vücudu ısıtan ve daha uzun sürede yetişen sebze meyvelerini sofralarınızdan eksik etmeyin.

Her mevsim en uygun besinleri alabilmek için mevsimlere göre hazırladığımız sebze meyve takvimi size yol gösterici olacaktır.



 

İlkbahar

Yaz

Sonbahar

Kış

Sebzeler

Kuşkonmaz Bezelye

Enginar

Bakla

Semizotu Salatalık Barbunya

Enginar

Semizotu

Barbunya

Domates

Taze fasulye

Patates

Marul

Kabak

Bamya

Dolmalık biber

Taze sarımsak

Mısır

İç bakla

Börülce

Salatalık

Brokoli

Bamya

Pırasa Karnabahar Ispanak

Soğan

Sarımsak

Lahana

Roka

Lahana

Brüksel Lahanası

Pazı

Kereviz

Havuç

Karnıbahar

Pırasa

Kabak

Bal Kabağı

Pancar

Ispanak

Turp

Kuşkonmaz

Meyveler

Can Erik

Çilek

Muz

Çağla

Kiraz

Çilek

Şeftali

Vişne

Kayısı

Yeşil erik

Mürdüm eriği

Kavun

Karpuz

Üzüm

Dut

İncir

Böğürtlen

Şeftali

Nektarin

Armut

Mürdüm Eriği

İncir

Elma

Portakal

Mandalina

Elma

Muz

Portakal

Mandalina

Ayva

Nar

Greyfurt

Mevsiminde temin ettiğiniz sebzeleri ilk günkü tazelikleri ve besin değerlerine yakın şekilde koruyarak saklamanın yöntemleri de bir başka blog yazımızda : )

Dyt. Mine Bilge Sefacı

 

 

İlkbahar Meyveleri Nelerdir? İsimleri İle Birlikte İlkbahar Sebzeleri

Haberin Devamı

Bakla: Vitamin, mineral ve protein bakımından çok zengin bir içeriğe sahiptir. Böbrek hastalıklarının oluşumuna karşı da koruyucudur. Vücuttaki şekerin dengelenmesinde yardımcı olur.

Bezelye: Folik asit, protein, potasyum, fosfor, B1, B2 ve C bakımından oldukça zengindir. Sinir sistemi için çok faydalı etkileri vardır. Karbonhidrat içeriği oldukça yüksek olduğu için dolayı şeker hastası olan kişilerin bu sebzeyi tüketirken miktarını doğru ayarlaması ve aşırıya kaçmaması gerekir.

Enginar: Böbrek, karaciğer, safra kesesi ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Prostat ve meme kanseri gibi çeşitli kanserlerin oluşumuna karşı koruyucu bir nitelik taşır.

Haberin Devamı

Ispanak: Magnezyum, folik asit, demir, potasyum, A, C, K ve E vitamininden zengin bir kaynağa sahiptir. Enfeksiyonlara karşı direnci arttırmaya yardımcı olur.

Kuşkonmaz: Folik asit içeriği oldukça yüksek olan faydalı bir sebzedir. Kuşkonmaz, içinde bulunan lif miktarı sayesinde sindirime yardımcı olur.

Marul: A, B, C, D vitaminleri içerir ve aynı zamanda içeriğinde yüksek miktarda lif bulunur. Marulun idrar söktürücü bir etkisi vardır ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.

Semizotu: Semizotu, sebzeler içinde en yüksek omega-3 miktarına sahiptir. Bu nedenle kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır. Kolesterol seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur.

Hangi Meyveler İlkbaharda Yetişir?

Hangi Meyveler İlkbaharda Yetişir?

İlkbahar denildiğinde ilk olarak akla gelen meyvelerden biri şüphesiz ki yeşil eriktir. C vitamini ve lif yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahip olan bu meyve lezzetiyle herkesi büyüleyebilir. Kütür kütür yapısı, hafif ve ekşi aroması ile pek çok kişinin gözdesidir. Ancak bahar meyveleri yalnızca erik ile sınırlı kalmaz. İlkbahar mevsiminde evinize giderken burnunuza gelen mis gibi meyveler ve çiçekler saymakla bitmez.

İlkbaharda olan meyveler kiraz, çilek, çağla, yeşil erik, vişne, avokado ve malta eriği gibi zengin vitamini kaynağı ürünlerdir. Buzdolabınızı ve gözünüzü şenlendiren bu meyveler lezzetli tadı ve şifa kaynağı vitamin değerleri ile sıklıkla tercih edilir. Manav, market ve pazar gibi pek çok alanda sergilenen baharın müjdeleyicisi pek çok meyve bulunmaktadır. Sağlığa sayısız etkileriyle ön plana çıkan meyveler A, C ve K vitamini bakımından da oldukça zengindir. Kansızlığı gideren, sindirim sistemini rahatlatan, metabolizmayı hızlandıran bu meyveler vücut üzerindeki sağlıklı ve geliştirici etkileriyle oldukça ilgi görür.

İlkbahar Meyvelerinin Sağlık Faydaları

İlkbahar Meyvelerinin Sağlık Faydaları

İlkbahar meyvesi olarak öne çıkan çok sayıda meyve güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Örneğin, ilkbahar mevsimi meyveleri içerisinde öne çıkan çileğin %80'i sudur. Çilek süt ve çilekli yoğurt ile lezzetli bir ara öğün olarak tercih edilebilen oldukça faydalı bir meyvedir. Cilt sağlığı üzerinde pek çok iyileştirici etkiye sahip olup güçlü antioksidan yapısı sayesinde vücudu arındırarak cilt hücrelerini yeniler.

İlkbahar sonundan yaz ortasına kadar market ve pazarlarda bulabileceğiniz kiraz ise sadece meyve olarak değil saplarıyla çay olarak ta tüketilir. İlkbaharda en çok tüketilen meyvelerden bir tanesi de vişnedir. Ekşi, mayhoş tadı ve koyu rengiyle dikkat çeken bu meyve güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek sindirimi rahatlatabilir. Özellikle reçel haliyle kahvaltılarda tercih edilen vişne suyu tatlı içeriği ve lezzetli tadıyla sıklıkta tüketilir. Lif kaynağı olup potasyum bakımından da zengindir. Saplarını kurutup çayını demleyebilir; düzenli olarak tüketerek metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

İlkbahar Meyveleri ile Yapabileceğiniz Tarifler

İlkbahar Meyveleri ile Yapabileceğiniz Tarifler

Nisan ayında toplanmaya başlayan ilkbahar meyveleriyle birbirinden lezzetli ve renkli tarifler hazırlayabilirsiniz. Pek çok pasta, tatlı ve içecek yapımında kullanılan bu meyveler yüksek lif ve zengin vitamin içeriği sayesinde vücut ve cilt sağlığını önemli ölçüde korur. Bu nedenle, yararları oldukça fazla olan ilkbahar meyveleri nelerdir sorusu da sıklıkla takip edilen sorular arasında yer alır. İlkbahar meyveleri arasında, çilek, kiraz, erik, vişne ve malta eriği yer almaktadır.

İlkbahar meyveleri arasında en çok tercih edilen ve dikkat çeken malta eriği, yenidünya olarak da bilinir. Susuzluk giderici özelliği bol A vitamini içeriğiyle oldukça ilgi görür. Diyetlerde tercih edebileceğiniz sindirimi düzenleyebilen bol lifli bir üründür. Gıda ve içecek sektörü içerisinde öne çıkan meyveleri smoothie şeklinde tüketebilir veya yulaf lapalarınızın üzerinde çeşitlilik olması için tercih edebilirsiniz. Zengin vitamin bileşenleri ve güçlü antioksidan içeriğiyle ön plana çıkan şifa deposu en taze ilkbahar meyvelerine Trendyol’dan göz atabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası