hunnap cekirdegi / Tohumdan Hünnap Üretimi | Hobi Bahçesi

Hunnap Cekirdegi

hunnap cekirdegi

Hünnap tohumu çimlendirmesi nasıl olur? Saksıda hünnap bitkisi nasıl yetişir?

Hünnap tohumu çimlendirmesi nasıl olur? Saksıda hünnap bitkisi nasıl yetişir?

A ve C vitamini yönünden zengin olan Hünnap, sakinleştirici özelliğine sahiptir. Antioksidan görevi gören bu bitki, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Evde bakımı oldukça kolay olan hünnap'ı yetiştirmek için sizlere bazı öneriler derledik. Saksıda hünnap nasıl yetiştirilir? İşte, yanıtlar

Vücuttaki pis kanı dışarı atan hünnap, kış mevsiminin meydana getirdiği hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi görüyor. Hünnap bitkisi evde elverişli koşullarda bakıldığı taktirde, uzun ömürlü bir fayda sağlayabilirsiniz. Peki, hünnap bitkisinin bakımında önemli olan faktörler nelerdir? Hünnap bitkisinin uzun ömürlü olması için neler yapılmalıdır? Hünnap tohumu çimlendirmesi nasıl olur? İşte, hünnap bitkisi hakkında detaylar

Hünnap bitkisi bakımı nasıl olur?

Hünnap bitkisi bakımı nasıl olur?

HÜNNAP BİTKİSİ BAKIMI NASIL OLUR? NASIL ÇİMLENDİRİLİR?

Hünnap tohumunu çimlendirmesi basit bit bitkidir fakat dikkat etmeniz gereken tohumu çimlendirmeden önce, tohumun soğuklama süresini almasıdır. Elinizde hünnap tohumlarını 3 gün su içerisinde buzdolabınız derin dondurucu kısmında bırakınıfunduszeue.info donması sonucu bitki gerekli olan soğuklama süresini alacaktır. Daha sonra buzlu suyu oda sıcaklına alınız. ve çözülmesini bekleyiniz.

Hünnap bitkisi bakımı nasıl olur?

Hünnap bitkisi bakımı nasıl olur?

Tohum buz içerisinde çözüldükten sonra ekmek istediğiniz yere tohum ebatının katı derinliğe ekiniz. Hünnap tohumu erik tohumuna benzemektedir. Eğer ekim kışın yapılırsa, baharla beraber tohum çimlenecektir. Yazın olursa ise, gün içerisinde tohum çimlenecektir. Elde edilen hünnap fidanı yaklaşık 2 yıl içerisinde size hünnap vermeye başlayacaktır.

Hünnap bitkisi bakımı nasıl olur?

Hünnap bitkisi bakımı nasıl olur?

Hünnap yiyerek kilo verme yöntemi! Hünnap nedir, çayı zayıflatır mı? Hünnap sirkesinin faydaları

İLİŞKİLİ HABER

Hünnap yiyerek kilo verme yöntemi! Hünnap nedir, çayı zayıflatır mı? Hünnap sirkesinin faydalarıPlastik poşetler evde nereye konmalı? Market ve mağaza poşetleri nasıl saklanır?

İLİŞKİLİ HABER

Plastik poşetler evde nereye konmalı? Market ve mağaza poşetleri nasıl saklanır?

Hünnap Meyvesinin Faydaları

Yıllar geçtikçe artan stres ve yorgunluk sebebiyle çareyi doğaya kulak vererek arayan bir çağa ayak bastığımız kanıksanamayan bir gerçektir. Bu yüzde son zamanlarda insanlar tarafından keşfedilerek adeta bir yıldız haline gelen hünnap ın ne olduğu hakkında keşfetme zamanı.

Hünnap kırmızı renge sahip zeytine benzer çekirdekleri olan bir meyve türüdür. Sonbahar aylarında olgunlaşıp satışa sunulan bu meyve insanlara şifa gelmesi sebebi ile gözde olmaya başladı. Bu sebeple hünnap uzun bir süre tercih edilen bir yiyecek olmaya devam edecek gibi gözüküyor. İşte bu yüzden şifa dolu bir lezzet olan hünnap meyvesinin faydalarını daha fazla vakit kaybetmeden tanımanızı ve sofralarınızda ona da yer ayırmanızı istiyoruz.

İlkbaharda dallanıp çiçek açan hünnap diğer bir deyişle Çin Hurması kırmızı ve sarıya çalan rengi ve içerisinde iki adet çekirdek bulundurmasıyla genellikle iğdeye benzetilir. Fakat iğdeye nazaran biraz büyük olması ve dışındaki katmanda tüy bulundurması nedeni ile ayırt edilebilir hale gelmektedir. Sert çekirdeği ve iri yapısıyla hünnap ilk başlarda yeşil iken olgunlaşmaya başladığında siyah ve mor arası bir renge döner. Ancak birkaç saat sonra sarılaşıp yumuşamaya başlar. Birkaç gün geçtikten sonra ise kabuğu buruşur ve bu sayede olgunlaşma dönemini tamamlamış olur. Dikenli gövdeye sahip olan hünnap metre yüksekliğe ulaşır. Yaprakları ise parlak ve canlı bir renge sahip olup santimetre uzunluğu, santimetre genişliğine ve üç damarlı bir yapıya mensuptur. Hünnapın üzerinde bulunan çiçekler ise 5 milimetre genişliğine sahip ve üzerinde beş adet yeşil renge sahip taç yaprağı bulundurmaktadır. Yenilenebilir olan hünnapın meyvesi ise oval bir yapıya sahip olup santimetre genişliğindedir. Olgunlaşmadığı zaman pürüzsüz yapıda ve yeşil renkli olan hünnap elmaya benzer bir tada sahiptir. Olgunlaştığı zaman yaş haline nazaran daha küçülür ve hurmaya benzer bir hale döner. Ek olarak birçok vitamini içerisinde barındıran hünnap; potasyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko ve sodyum gibi mineralleri de bulundurur.

 HÜNNAPIN FAYDALARI NELERDİR?

Kuru meyvelerin insan sağlığında ne denli etkilere sahip olduğunu ne yazık ki bilememekteyiz. Hele ki hünnap meyvesinin faydaları azımsanmayacak kadar az iken. Bu yüzden yazımızda bu etkileri maddeler halinde sıralayıp açıklayacağız;

  • Kalorisinin düşük olması nedeni ile hünnap kilo vermek isteyenler için alternatif bir besin türüdür.
  • Hünnap meyvesinin faydaları da içerisinde bulunan A ve C vitamini bağışıklık sisteminin korunmasında adeta duvar görevi görmesidir.
  • Hünnap meyvesinin faydalarından en önemli olanı ise kan dolaşımını düzenli bir hale sokmasıdır.
  • İçerisinde B3 vitamini bulundurmasıyla sinir sistemimizin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlar.
  • Antioksidan özelliği olan hünnap başlıca kanser ve diğer birçok hastalığın iyileşme sürecinde olumlu etkilere neden olur.
  • Hünnap meyvesininA faydalarından biri de cilt sağlığını koruma ve güzelleştirmektir.
  • Hemen hemen 10 insanın en az birinde rastlanan kabızlık sorunundan kolayca kurtulmayı sağlayarak, boşaltım sistemini düzene sokmasında etkili faktördür.
  • İçerisinde bulunan kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik ve kas gelişimindeki önemi yine hünnap meyvesinin faydaları arasında yer alır.
  • Hünnap meyvesinin faydaları arasında en çok bilineni içerisinde bol miktarda potasyumu barındırmasından dolayı kalp ve damar hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılmasıdır.
  • Hünnap meyvesinin faydaları arasında bronşit, astım, idrar yolu ve çeşitli damar hastalıklarında tüketildiğinde birçok fayda sağlamasıdır.
  • Hünnap Gan Cao ile birlikte Çin tıbbında diğer bitkilerle uyumlaştırarak pek çok hastalığın tedavisi için kullanır.
  • Hünnapın etrafındaki yaprakların içerisinde bulunan ziziphin tatlı tadı algılama yeteneğini bastırmada yardımcı olur.
  • Soğuk algınlığı ve gribi tedavi etmek için bazı bölgelerde tercih edilen bir besindir.
  • Hünnap meyvesinin faydaları arasında yer alan diğer bir özellik Çin tıbbında kullanılarak dalak hastalıklarını tedavi etmek için yardımcı bir alternatif kaynak olmasıdır.
  • Hünnap meyvesinin faydaları arasında kolesterol ve kan yağların eritilmesinde yardımcı olan bir besin olmasıdır.
  • Şifa kaynağı olan hünnap lif ve karbonhidrat bakımından da zengin olduğu için metabolizmayı hızlandırmada etkili bir besin kaynağıdır.

hünnap meyvesi

HÜNNAP KANSERE İYİ GELİR Mİ?

Hünnap meyvesinin faydalarından biri de kanseri yenmesidir. İnsan vücudunda bulunan kötü hücrelerin çoğalmasında engel olduğunu belirten uzmanlar kanseri yenmesinde yardımcı bir faktör olduğunu belirtmektedirler. Fakat şuna değinmek gerekirse bazı besinlerin hastalıkları yenmesinde sadece yardımcı faktör olduğunu unutmayalım. Önemli olan şey sağlıklı beslenmek ve kişinin kendisine çok iyi bakmasıdır.

BESİN OLARAK HÜNNAP MEYVESİ

BESİN OLARAK HÜNNAP MEYVESİKalori olarak bir hayli düşük olan hünnapın besin olarak değerleri şunlardır;
Gramlık Çiğ Hünnapta;

  • Kalori = 79
  • Protein =1 gram
  • Yağ = 0 gram
  • Karbonhidrat = 20 gram
  • Lif =10 gram
  • C vitamini = Günlük değerin % 77 ’ si
  • Potasyum = Günlük değerin % 5 ’ i

Gramlık Çiğ Hünnapta;

  • Kalori =
  • Protein = 2 gram
  • Yağ = 0 gram
  • Karbonhidrat = 40 gram
  • Lif = 20 gram
  • C vitamini = Günlük değerin % 77 ’ si
  • Potasyum = Günlük değerin % 5 ’ i

HÜNNAP MEYVESİ NASIL YENİR?

Birçok faydası olan hünnap hurmaya benzer yapısıyla tatlı bir atıştırmalıktır. Çiğ veya kurutularak yenilebilen hünnap meyvesi sirke suyu olarak da tüketilebilir. Ayrıca misafirlerinize ikram etmek veya şifa bulmanızda yardımcı olması için çeşitli aktarlardan hünnap çayını alabilirsiniz de.

Hünnap Çayı; hünnap çayı için hünnapın dışında bulunan yaprakların kurutulması gerekmektedir. Kurutulan hünnap yapraklarından çay elde edilir. Kurutularak hünnap çayının içilmesi ile birlikte boğaz ağrısını hafiflettiği ve boğaz ağrısına da iyi geldiği söylenmektedir. Demlemek için yapılacak aşamalar ise bir bardak kaynamış suya birkaç tane kurutulmuş hünnapı ekleyip yaklaşık 10 dakika beklenir. Bekledikten sonra bahsedilen karışım içilmek için hazırdır. 

Hünnap çayından verimli bir sonuç almak içinse her gün tüketilmesi gerekir.

Hünnap reçeli; bazı bölgelerde reçel olarak tüketilmektedir. Hünnap reçeli yapılışı; hünnap meyvelerini yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Doğradığınız meyveleri reçeli kaynatacağınız tencereye alın ve üzerine toz şekeri dökerek sulanmasını bekleyin. Toz şeker kullanmıyorsanız bal ya da keçiboynuzu özü ile de tatlandırabilirsiniz. Sulanan meyvelerin üzerine suyu ekleyerek orta ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar karıştırarak kaynatın. Ocaktan almadan dakika önce limonu sıkın. Reçel istediğiniz kıvama gelince ocaktan alın. Sıcakken kavanozlara dökün ve soğuyunca kapağını sıkıca kapatın.

hünnap meyvesinin faydalari

 HÜNNAP TARİHÇESİ NEDİR?

Hünnap en eski çağlardan beri hayatımızda var olan bir bitki türüdür. Milattan önce bile tercih edilen ve kullanılan hünnap doğada kendiliğinden oluşabilen bir meyvedir aslında. Fakat bunun yanı sıra yetiştiriciliğini yapan birçok firmada bulunmaktadır.

Hünnap Türkiye ’ de genellikle Marmara Bölgesi ile Batı ve Güney Anadolu ’ da yetişmektedir. Anavatanı ise Güneydoğu Asya olan hünnap Çin hurması diye de bilinmektedir. Çin ’ de dört bin yıldan beri yetiştirilen bu meyve sayısal verilere göre 56 cins ve türü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra hünnap; Rusya, Hindistan, Ortadoğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika ’da da tercih edilen meyvedir. Arkeolojiye baktığımızda kutsal olduğu da bilinen bir meyve olan hünnap eski çağlarda ölümsüzlük meyvesi olarak da anılmaktadır. 

Ayrıca hünnap eski çağlarda gün içerisinde yaşanan stresi azaltmak, azalan iştahı arttırmak ve doğum kontrol tedavisinde hap yerine kullanılmak için başvurulan bir besindir.

 HÜNNAP MEYVESİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Fazla tüketilmesinde çeşitli rahatsızlıklara neden olan hünnap;

  • İçerisinde bulunan karbonhidrat seviyesi sayesinde insan vücudundaki kan şeker seviyesinde değişimlere sebep olabilir. 
  • Hünnapı gereğinden fazla yendiği durumlarda ise gaz ve şişkinliğe sebebiyet vermektedir. 
  • Hünnapın hamilelik döneminde tüketmeden önce kadın ve doğum uzmanına danışılması önerilmektedir. 
  • Bünye olarak zayıf olan insanların hünnapı tüketmesi durumunda da alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilmesi uzmanlar tarafından söylenmektedir.
  • Antidepresan alan hastaların hünnapı tükettiği zaman ilaçla tepkimeye gireceğinden ötürü önerilen bir meyve türü olarak kabul edilmez. 
  • Diyet yapan insanların kilo vermeye çalışırken sağlığından olmamaları için hünnapı diyet listesine eklemeden önce danışmanlarına danışmaları gerekir. 
  • Aşırı tüketildiğinde vücutta ishal olmasına yol açtığı da görülen hünnapın yan etkileri arasında kan akımının hızlanması da yer alır. Dolayısıyla da vücutta kanın hızlanması durumundan dolayı ciltte kuruluk, el ve ayak tırnaklarında kırılganlaşma ve benzeri hastalıkları da beraberinde getirmesine sebebiyet verir.

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim

Yayınlama Tarihi: 20 Ekim

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hünnap Çekirdeği

Hünnap Çekirdeği

Hünnap Çekirdeği: Son zamanlarda ülkemizde yaygın olarak tüketilmeye başlanan hünnap meyvesinin (ünnap, zizyphus vulgaris, çiğde) çekirdeği oldukça serttir. Zeytin çekirdeğine benzer. Odunsu kısımları vardır. Anavatanı, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Asya ve Çin'dir. Ayrıca hünnap meyvesinin çekirdeğinden hünnap meyvesi de yetiştirilmesi mümkündür. Oldukça zor bir süreçtir. Sabır gerektirir. İki yılı aşkın bir sürede çillenmesi sürebilir.

Çekirdekten Hünnap Yetiştirme:

Hünnap meyvesindeki çekirdeğin, büyük ve iri olanı seçilir. Hünnap çekirdeği düzgün bir şekilde kırılır. Hünnap meyvesi hızlı bakteri üretebileceğinden hünnap çekirdeği iyice temizlenmelidir. Hünnap çekirdeğinin içinden küçük çekirdeği çıkardıktan sonra ekimi yapılabilir. Ocak ayı itibariyle hünnap çekirdeğinin ekimi gerçekleştirilebilir. Ayrıca ilkbahar aylarında bahçede ekimi yapılabilir. Çekirdeğin ekileceği toprak, kumlu ve taşlı olmalıdır. Duvar ve kaya diplerine ekildiğinde daha çok yararlı sonuçlar vermektedir. Hasat mevsiminde çekirdekleri kurutulup muhafaza edilebilir. Soğuk bir ortamda, naylon bir poşet içinde muhafaza edilmesi gerekir. Hünnap çekirdeğinin hassas yapısı itibariyle, nemsiz bir ortamda muhafaza edilmesi gerekir. Aksi taktirde nemden etkilenip kuruyabilir.

Son Güncelleme :

Hünnap Çekirdeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


0 Yorum Yapılmış "Hünnap Çekirdeği"


Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Hünnap Ağacı Nerede Yetişir
Hünnap Ağacı Nerede Yetişir
Hünnap ağacı nerede yetişir, yetiştirilmesi kolay olan ağaçlar içerisinde yer alır. Ilıman iklimi seven ağacın meyvesinin birçok alanda tüketildiği bilinmektedir. Ülkemizde de diğer araçlar gibi belirli bölgelerde yetiştirilmesi ile karlı kazançlar e
Hünnap Form Çayı
Hünnap Form Çayı
Hünnap Form Çayı, Hünnap meyvesi Çin'de yetişen çok faydalı bir meyvedir. Hünnap meyvesi içeriği bakımından vücudun gerekli olan tüm minerallerini karşılamakta olup olgun meyvesinin görünümü turuncu renkte ve iğdeye benzemektedir. Çin hurması diye de
Hamilelikte Hünnap Yenirmi
Hamilelikte Hünnap Yenirmi
Hamilelikte Hünnap Yenirmi, zeytin iriliğinde sert çekirdekli olan hünnap meyvesi gebelik döneminde aşırıya kaçmadan az miktarda tüketilebilir. Hünnap yetişmesinin ilk aşamasında yeşil renkte iken olgunlaştıkça kırmızı, kahverengi ve mor tonlarına dö
Hünnap Bebe Bisküvisi
Hünnap Bebe Bisküvisi
Hünnap bebe bisküvisi, Sağlıklı bir vücuda sahip olmanın temeli anne karnındayken başlamaktadır. Anne ne kadar doğal ve besleyici yiyeceklerle beslenirse bebekte o kadar sağlıklı doğar. Bebek doğduktan sonra da bu durum geçerli olmaktadır. Anne sütün
Hünnap Ağacı Kaç Yaşında Meyve Verir
Hünnap Ağacı Kaç Yaşında Meyve Verir
Hünnap Ağacı Kaç Yaşında Meyve Verir: Hünnap meyve ağacı çok fazla bilinmeyen bir bitkidir. Hünnap ağacı, Türkiye’ de bazı bölgelerde doğal ortamlarda ve bahçelerde yetiştirilmektedir. Fazla bir bakım gerektirmeyen, çok fazla su da istemeyen hünna
Hünnap Şeker Hastalığı
Hünnap Şeker Hastalığı
Hünnap Şeker Hastalığı; Hünnap şeker hastalığına iyi gelir mi? Sorusuna yanıt olarak; Türkiye'de bir üniversitede çalışma yapılmıştır. Hünnap, şeker hastalığı ilişkisi fareler üzerinde denenmiştir. Başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmanın baş
Kuru Hünnap
Kuru Hünnap
Kuru hünnap, direkt olarak içerisinde farklı vitamin ve mineraller bulunduran ve bu özellikleri nedeniyle oldukça büyük faydaları olan bir meyvedir. Ülkemizde çok yaygın bir şekilde yetişmeyen bu bitki, insan sağlığı üzerinde olumlu etkilere neden ol
Hünnap Keçiboynuzu Özü
Hünnap Keçiboynuzu Özü
Hünnap keçiboynuzu özü, eski toprak diye tabir ettiğimiz ve kolay kolay hasta olmayan sağlıklı insanların geçmişte şeker niyetine kullandığı ya da canları tatlı bir şeyler çektiğinde tatlı niyetine yediği o sağlık deposu bal, pekmez gibi gıdalardan b
Hünnap Çayı
Hünnap Çayı
Hünnap Çayı, Çin kökenli bir meyveden elde edilen çaydır. Hünnap meyvesini kurutulmuş bir şekilde çerçiden alıp kendiniz hünnap çayını yapabilirsiniz. Hünnap meyvesi ülkemizde de yetiştirilmektedir. Bu yüzden fiyatı da uygundur. Yaş meyvenin fiyat
Hünnap Sirkesi
Hünnap Sirkesi
Hünnap Sirkesi: Hünnap, alıç grubundan bir yemiş türüdür. Hünnap yemişinin sirkesi de birçok hastalığa ilaç olarak tüketilmektedir. Antioksidan özelliğe sahiptir. Hünnap sirkesinin yapılması için bazı malzemelere ihtiyaç duyulur. Hünnapın kurutulmuş
Hünnap Pekmezi
Hünnap Pekmezi
Hünnap Pekmezi: hünnap ağacının meyvesinden elde edilen bir pekmez çeşididir. Hünnap ağacı sarı renkli çiçekleri olan ve bahar ayında çiçekleri, açan bir ağaçtır. Hünnap meyvesi halk arasında çiğde olarak tanınmaktadır. Hünnap meyvesinin pekmez olabi
Hünnap Yetiştiriciliği
Hünnap Yetiştiriciliği
Hünnap yetiştiriciliği: Türkiye iklim açısından çok çeşitli bir ülkedir. Her çeşit meyve ve sebzenin yetişmesi için uygun bitki örtüsü, ılıman iklim, uygun hava koşulları etkilidir. Ülkemizde bilinen meyve ve sebzelerin yanında çok bilinmeyen çeşitli

 

Hünnap Ağacı Nerede Yetişir
Hünnap Form Çayı
Hamilelikte Hünnap Yenirmi
Hünnap Bebe Bisküvisi
Hünnap Ağacı Kaç Yaşında Meyve Verir
Hünnap Şeker Hastalığı
Kuru Hünnap
Hünnap Keçiboynuzu Özü
Hünnap Çayı
Hünnap Sirkesi
Hünnap Pekmezi
Hünnap Çekirdeği
Hünnap Yetiştiriciliği
Hünnap Çeşitleri
Hünnap Ağacı
Hünnap Çiçeği
Hünnap Meyvesi
Hünnap Fidanı
Hünnap Tohumu
Hünnap
Hünnap Reçeli
Hünnap Kalori
Hünnap Neye İyi Gelir
Hünnap Bitkisi
Hünnap Faydaları

Popüler İçerik

Hünnap Çeşitleri

Hünnap Çeşitleri

Hünnap Çeşitleri, Asıl yetişme yeri Suriye olan hünnap (ünnap' ta denir ) yaz aylarının başlangıcı Nisan, mayıs aylarında, sarı renkte çiçekler açan

Hünnap Ağacı

Hünnap Ağacı

Hünnap ağacı, çeşit çeşit türleri bulunan ağacının küçüklü büyüklü türleri vardır. Hünnap meyvesi ilk önce yeşil zeytin görünümünde iken olgunlaşması

Hünnap Çiçeği

Hünnap Çiçeği

Hünnap Çiçeği, hünnap ağacı Suriye bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Kış aylarında yapraklarını döker. Nisan, mayıs ayında çiçek açar ve dallar yeş

Hünnap Meyvesi

Hünnap Meyvesi

Hünnap meyvesi, ülkemizde olmasa bil diğer birçok dünya ülkesinde çok yaygın bir şekilde tüketilen bu meyve, özellikle Çin'de çok eski zamanlardan ber

Hünnap Fidanı

Hünnap Fidanı

Hünnap fidanı, Tropik iklim kuşağı bitkilerinden olan Cehrigiller familyasından olan Hünnap dikenli ve çalı özelliği taşıyan bir bitkidir. Hünnap fida

Binlerce Y&#;ll&#;k Hünnap Meyvesi Hakk&#;nda Her &#;ey

y&#;ll&#;k bir meyve olan hünnap meyvesi, Türk halk&#;n&#;n pek bilmedi&#;i mistik bir meyvedir. Çin kökenli olan meyve, Çin’de alternatif t&#;p için yayg&#;n olarak kullan&#;l&#;r.

Ölümsüzlük meyvesi olarak bilinen hünnab&#;n a&#;ac&#;, Tevrat ve &#;ncil’de de ad&#; geçen ve kutsal olarak kabul edilen Kinneret Gölü etraf&#;nda yeti&#;ir.Kuran’da Sidr olarak geçenhünnab&#;n di&#;er ad&#; çi&#;de ya da inhabi olarak bilinir.

Zengin besin içeri&#;i ile dikkat çeken hünnap ne i&#;e yarar? As&#;rlard&#;r alternatif t&#;p ile u&#;ra&#;anlar&#;n gözde meyvesi olarak kullan&#;lan hünnap, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini destekleyen bile&#;enleri ile birçok hastal&#;&#;&#;n önlenmesinde etkin bir rol oynar.

Hünnap Nedir?

Ho&#; kokulu ve sar&#; renkli çiçeklere sahip metre yükseklikte dikenli bir a&#;ac&#;n meyvesi olan hünnap, nisan ve may&#;s aylar&#;nda yeti&#;ir. Sert çekirdeklere sahip olan hünnab&#;n kabuklar&#; k&#;rm&#;z&#; renktedir ve elmaya benzeyen bir tada sahiptir. &#;ri zeytin büyüklü&#;ünde olan meyve, yabani olarak bulunabildi&#;i gibi bahçelerde de yeti&#;tirilebilir.

Hünnab&#;n anavatan&#; Suriye’dir. Hünnap taze olarak tüketilebildi&#;i gibi kurutularak hünnap bitki çay&#; olarak da tüketilebilir. Kuru hünnap çerez olarak baz&#; yörelerde çay&#;n yan&#;nda tüketilen geleneksel bir lezzettir. Tatl&#;lar&#;n üzerine süsleme olarak da kullan&#;labilen hünnap, farkl&#; aromas&#; ve lezzetinin yan&#; s&#;ra sa&#;l&#;&#;a yararlar&#; ile de önemli bir meyvedir.

Hünnap reçeli da&#;&#;lmayan tanelerinden dolay&#; be&#;eni ile tüketilen bir reçeldir. Ayr&#;ca hünnap tur&#;usu da yap&#;labilir. Özellikler ile birbirinden ayr&#;lan hünnap çe&#;itleri, genel olarak taze tüketime uygundur.

Hünnap Nerede Yeti&#;ir?

Hünnap a&#;ac&#; &#;l&#;man iklimleri sever ve bu yüzden ülkemizde bat&#; ve güney bölgelerde hünnap yeti&#;tiricili&#;i yap&#;l&#;r. Hünnap çekirde&#;i kullan&#;larak yeti&#;tirildi&#;i gibi hünnap fidan&#; ile de yeti&#;tirilebilir. Ülkemizde Simav, Isparta, Denizli, Kütahya, Manisa ba&#;ta olmak üzere birçok &#;ehirde yeti&#;tirilen hünnap ne zaman toplan&#;r?Eylül ve ekim aylar&#; hünnap mevsimi oldu&#;undan dolay&#; bu aylarda hasad&#; yap&#;lan hünnap pazarlarda yerini almaya ba&#;lar.

Hünnap zaman&#; toplanan hünnaplar genellikle taze olarak tüketilir. Hünnap bitkisi taze olarak y&#;l&#;n belirli zamanlar&#;nda bulunabilir ancak hünnap kurusu y&#;l&#;n her zaman&#; tüketilebilir. Hünnap yapra&#;&#; da çay olarak tüketilebilen bitkilerdendir. Hünnap yapraklar&#; toplanarak kurutulur ve bron&#;it, ast&#;m gibi problemlerde içilir.

Hünnap çekirde&#;i içinde yer alan hünnap tohumu, hünnap yeti&#;tiricili&#;inin temelidir. Bu tohumlar kullan&#;larak hünnaplar&#;n çimlendirilmesi sa&#;lan&#;r. Bu yöntemle yeti&#;tirilen hünnaplar daha kaliteli ve daha güvenlidir.

Hünnap Kalori ve Besin De&#;eri Nedir?

Hünnap besin de&#;eri aç&#;s&#;ndan oldukça zengin bir meyvedir. Triterpenic asit, polisakkarit, flavonoid, fenol bile&#;ikler, C vitamini, A vitamini, niasin, potasyum, fosfor, kalsiyum ve daha birçok antioksidan bile&#;ikler içeren hünnap vitamin deposudur. Hünnap yapra&#;&#; ve meyvesi apigenin, rutin ve kate&#;in fenollerinden zengindir. Taze ve kurutulmu&#; hünnap kalori ve besin ö&#;esi içeri&#;i aç&#;s&#;ndan farkl&#;l&#;k gösterir.

1 hünnap kaç kalori içerir?1 porsiyon yani yakla&#;&#;k 60 gram taze hünnap 44 kalori içerirken ayn&#; miktardaki kuru hünnap kalori içerir. Hünnap ile zay&#;flama hünnab&#;n toksin maddeleri vücuttan uzakla&#;t&#;r&#;c&#; özelli&#;i ile olabilir.

Ayn&#; zamanda ödem at&#;c&#; özelli&#;e de sahip olan hünnap zay&#;flama diyetlerinde kullan&#;labilir. Yüksek kolesterolü dü&#;ürücü etkisi için hünnap kürü yap&#;labilir. Kolesterolü dü&#;ürmek için hünnap kullan&#;m &#;ekli olarak yakla&#;&#;k 6 gram hünnab&#;n 4 bardak süttü kaynat&#;larak gün boyunca içilmesi önerilir.

Hünnap Faydalar&#; Nelerdir?

  • Stres ve depresyon tedavisinde tedaviye yard&#;mc&#; rolü vard&#;r. Uyku problemlerini düzenleyici etkisi vard&#;r.
  • Sahip oldu&#;u antioksidan özellikleri ile karaci&#;er fonksiyon bozukluklar&#;ndan kanser hastal&#;&#;&#;na kadar birçok hastal&#;&#;&#;n tedavisini destekler.
  • Cilt hastal&#;klar&#;n&#;n tedavisindeki olumlu etkileri hünnap yararlar&#; aras&#;nda yer al&#;r.
  • Hünnap meyvesi faydalar&#; içinde sindirim sisteminin düzenlenmesi de bulunur. Ba&#;&#;rsak hareketlerini artt&#;rarak kilo vermeye yard&#;mc&#; olur.
  • &#;çeri&#;inde yer alan kalsiyum ve fosfor kemik ve di&#; sa&#;l&#;&#;&#;n&#;n korunmas&#; hünnab&#;n faydalar&#; aras&#;ndad&#;r.
  • &#;çerdi&#;i niasin kan dola&#;&#;m&#;n&#; düzenler. Düzenli hünnap tüketimi kan ak&#;&#;&#;n&#; h&#;zland&#;r&#;r.
  • Hünnap faydalar&#; aras&#;nda kalp sa&#;l&#;&#;&#;n&#; koruyucu etkisi de bulunur.
  • Hünnap &#;ekere faydas&#; olan bir meyvedir. &#;çerdi&#;i liflerden dolay&#; kan &#;ekerinin yava&#; yava&#; yükselmesini sa&#;lar.

Hünnap Sirkesi Faydalar&#; Nelerdir?

Hünnap sirkesinin faydalar&#;ndan yeteri kadar yararlanabilmek için do&#;al bir ortamda yeti&#;en ve do&#;al yöntemler ile fermente edilmi&#; bir sirke yapmak gerekir. Hünnap sirkesi salata ve so&#;uk yemeklerde aroma verici bir lezzet olarak tüketilebilir.

  • Hünnap sirkesi antidepresan özelli&#;i sayesinde sinir sistemini düzenler.
  • Hücre yenilenmesinde etkin bir role sahiptir ve ba&#;ta kanser olmak üzere birçok hastal&#;&#;&#;n tedavisini olumlu etkiler.
  • Cilt ya&#;lanmalar&#; üzerinde antioksidan etki göstererek k&#;r&#;&#;&#;kl&#;klar&#;n olu&#;umunu yava&#;lat&#;r ve cildin pullanmas&#;n&#; önler.
  • Enerji verici hünnap sirkesi, kan&#; temizleyici özelli&#;e sahiptir.
  • Vücudun ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini artt&#;r&#;r ve vücut direncini destekleyerek hastal&#;klara yakalanma riskini azalt&#;r. Balgam söktürücü özelli&#;i ile de dikkat çeker.
  • Tansiyonun düzenlenmesinde de etkin bir rol oynayan hünnap sirkesi , idrar söktürücü özelli&#;i ile de vücuttan ödem at&#;m&#;n&#; h&#;zland&#;r&#;r.

Hünnap Zararlar&#; Nelerdir?

Hünnab&#;n a&#;&#;r&#; tüketimi ile ilgili herhangi bir yan etki söz konusu de&#;ildir. Ancak kronik bir hastal&#;&#;a sahip olanlar&#;n ve sürekli ilaç kullananlar&#;n hünnap tüketirken dikkatli olmas&#; önerilir. Bu durumda olanlar&#;n hünnap tüketimini doktor kontrolünde yapmalar&#; faydal&#;d&#;r.

Her besin maddesinde oldu&#;u gibi a&#;&#;r&#; tüketimi zararl&#; olabilir. Özellikle hamilelik ve emzirme döneminde olan kad&#;nlar&#;n hünnap tüketirken dikkatli olmalar&#; önemlidir. A&#;&#;r&#; tüketiminde alerji etkisi, ishal yapmas&#; ve kan ak&#;m&#;n&#; h&#;zland&#;rmas&#; hünnap zararlar&#; aras&#;nda yer alabilir.

Hünnap Nas&#;l Kurutulur?

Hünnap meyvesi tam olgunla&#;t&#;ktan sonra toplan&#;r. Olgunla&#;mayan hünnaplardan haz&#;rlanan kuru hünnaplar hem tat olarak hem de de&#;eri aç&#;s&#;ndan pek önerilmez. Toplanan hünnaplar y&#;kanmadan temiz bezlerin üzerine serilerek güne&#;te kurutulur. Bir hafta içinde kurumas&#; gerçekle&#;en hünnaplar toplanarak bez bir torba içinde ya da cam bir kavanozda güne&#; görmeyen ve nemsiz alanlarda saklan&#;r. Nem içeren ortamlarda hünnap küflenebilir.

Hünnap kurusu genel olarak çay&#;n yan&#;nda çerez olarak tüketilir. Ayr&#;ca kuru hünnap meyveleri ile çay haz&#;rlanabilir ve tatl&#;lar&#;n içine koyulabilir.

Hünnap Nerede Bulunur? Fiyatlar&#; Nas&#;ld&#;r?

Yararlar&#; ile ad&#;ndan söz ettiren hünnap nerede bulunur? Hünnap eylül ve ekim aylar&#;nda taze olarak pazarlarda, al&#;&#;veri&#; merkezlerinde, manavlarda, organik ürün satan dükkânlarda ve internet üzerinden online ürün sat&#;&#;&#; yapan firmalarda bulunur.

Yeti&#;tiricili&#;inin yap&#;ld&#;&#;&#; &#;ehirlerde hemen hemen kurulan her pazarda rastlan&#;labilen hünnap, büyük &#;ehirlerde genellikle büyük al&#;&#;veri&#; merkezlerinde ya da yöresel ürün satan marketlerde daha s&#;k bulunur.

Kurutulmu&#; olarak aktarlarda y&#;l&#;n her günü sat&#;n alabilece&#;iniz hünnap kurusu, organik ürün satan dükkân ve internetten online ürün satan firmalardan sat&#;n al&#;nabilir.

Hünnap meyvesinin fiyat&#; taze ya da kuru olmas&#;na göre farkl&#;l&#;k gösterir.Taze hünnap kilogram fiyat&#; 10 lira ile 40 lira aras&#;nda de&#;i&#;ir. Bu fiyat hünnab&#;n yeti&#;ti&#;i yörelerde çok daha uygun olabilir. Kuru hünnap kilogram fiyat&#; ise 20 ile 60 lira aras&#;nda de&#;i&#;ir.

Taze hünnab&#; mevsiminde yöresinden sat&#;n alarak kendiniz de kurutabilirsiniz. Oldukça kolay olan hünnap kurutma i&#;lemi sonras&#; uygun saklama ko&#;ullar&#;nda y&#;l boyu hünnap tüketebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası