elektrik sigortası / Elektrik Sigortası Modelleri ve Fiyatları | Koçtaş

Elektrik Sigortası

elektrik sigortası

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

Sigorta

Ev ve ofislerde daha güvenli bir elektrik kullanımı için vazgeçilmez olan sigorta kutusu ürünleri, olası risklere karşı elektronik aletleri koruma işlevi de üstleniyor. Evin tüm elektrik tesisatının bağlı olduğu bu özel sistem, şalterleri sayesinde istendiğinde evdeki elektrik akımının tamamen kapatılabilmesine olanak tanıyor. Ana elektrik hattından bina girişine, oradan elektrik sayacını geçtikten sonra elektrik sigorta kutusu ürünlerine gelen elektrik, bu kutu sayesinde kolayca kontrol edilebiliyor. Arıza ya da kısa devre durumunda bu sigortalar otomatik olarak atıyor ve akımın kesilmesini sağlıyor. Böylelikle olası yangın ihtimalinin önüne geçilmiş, evdeki elektrikli ve elektronik eşyalar korunmuş oluyor.

Ev ve iş yerleri dışında arabalar ve elektrikli ev aletleri içinde de yoğun olarak kullanılan sigorta seçenekleri, elektrik akımının olduğu her yerde ve her cihazda oldukça önemli bir işlev üstleniyor. Sigorta panosu üzerinden kontrol edilen bu aksam konforlu bir yaşam için gerekli elektriği dağıtmaya da yardım ediyor. Tesisatları ve cihazları koruyan sigortalar yandığında ya da devre dışı kaldığında aynı özellikteki sigortaların bulunması ve takılması gerekiyor. Farklı özellikler taşıyan sigortaların kullanılması da ciddi riskler oluşturabiliyor. Elektrik sigorta çeşitleri yapıldıkları malzemenin kalitesi, koruma kapasiteleri ve diğer etkenlere bağlı olarak farklı fiyat seçenekleri sunabiliyor. Trendyol, tekli sigorta kutusu ürünlerinden 24’lü sigorta kutusu seçeneklerine, sıva üstü sigorta türlerinden dekoratif sigorta kutusu seçeneklerine geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Ayrıca 12’li sigorta kutusu çeşitleri de işlevsel kullanım sağlıyor. Farklı markaların ürettiği modelleri özellikleri, kapasiteleri ve anahtar sayıları gibi özellikleri ile detaylı olarak incelemek ve en uygun modeli cazip sigorta kutusu fiyatları ile satın almak mümkün oluyor.

Sigorta Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sigorta Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sigorta kutusu prensip olarak içinden geçen akımın belirlenen değerin üzerine çıkmasını önleyen bir mekanizma olarak çalışıyor. Sigortalar akım gücünü bu değerin altında tutarak devre elemanlarını ve devreye bağlı olan tüm cihazları arıza ve yanma riskine karşı koruyor. Elektrik sigorta çeşitleri bu işlevlerini daha rahat yerine getirebilmeleri için genellikle ev ya da ofisin girişinde yer alan bir sigorta kutusu içine yerleştiriliyor. Sigortaları muhafaza eden bu kutu farklı anahtar sayılarına sahip olabildiği gibi, değişik tür ve modellerde de olabiliyor. Cam, porselen, plastik, termik ev sigorta çeşitleri ihtiyaca ve tercihe göre farklı seçenekler sunabiliyor.

Her elektrik tesisatı belirli bir amper değerine göre yapılandırıldığından ve tesisata bağlanan cihazlar da aynı biçimde yüksek amper değerlerinden zarar görebileceğinden sigortalar bu değeri ideal seviyede tutarak koruma sağlıyor. Amper çeşitleri de bu anlamda farklı sigorta kutularının ve elektrik tesisatlarının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik oluyor. Örneğin 2, 10, 15, 16, 25, 30, 32, 40, 50, 60 amper sigorta çeşitleri düşük bir elektrik akımının olduğu alanlarda kullanılır. Öte yandan 80, , , amper sigorta ise daha yüksek akımlı alanlar için tercih edilir.

Elektrik tesisatlarının büyüklüğüne, kapasitesine ve kullanım durumuna göre çok sayıda sigorta kullanılması gerekebiliyor. Karmaşık olmayan ve yükü az olan basit tesisatlar için tekli sigorta kutusu yeterli olurken, 12’li sigorta kutusu ya da 24’lü sigorta kutusu gibi ürünler çok sayıda çok sayıda anahtarın yer aldığı tesisatlar için kusursuz seçenekler oluşturuyor. 12’li sigorta kutusu içinde 12 ayrı sigorta anahtarı yer alıyor ve tesisatın içindeki aydınlatma elemanları ile prizler ihtiyaç duydukları kapasiteye göre farklı anahtarlara bağlanıyor. Sadece bir anahtar kapatıldığında sadece ona bağlı olan elektrik akımı duruyor, evdeki diğer bölümler eskisi gibi çalışmaya devam ediyor.

Sigorta Kutusunun Özellikleri Nelerdir?

Sigorta Kutusunun Özellikleri Nelerdir?

Tekli ya da çoklu olarak üretilen sigorta kutusu ürünleri ısı artışlarına, yüksek neme, yüzeysel akım kaçaklarına karşı dayanıklı malzemelerden üretiliyor. Topraklanma bağlantıları ile güçlendirilen, pas yapmayan yüksek kaliteli malzemelerden üretilen sigortalar, uzun yıllar boyunca güvenli biçimde kullanılabiliyor. Açma kapama mekanizmaları dayanıklı olarak tasarlanan ve kolay bozulmayan bu ürünler, ihtiyaca göre tekli ya da çoklu anahtarlara sahip olarak satın alınabiliyor. Kutunun değiştirilmesi ya da kapak kısmı gibi parçaların ayrıca alınması da mümkün olabiliyor. Esas işlevleri sigorta mekanizmalarını korumak olan kutu modelleri kolayca monte edilebiliyor, pratik kullanımı ile öne çıkıyor. Sıva üstü sigorta kutusu çok daha kolay takılıp çıkarılabiliyor ve pratik biçimde kutuya müdahale etmek mümkün oluyor. Sıva altı sigorta kutusu ürünleri ise daha güvenli ve sağlam yapıları ile öne çıkıyor.

Ev dekorasyonları için sıklıkla tercih edilen, gözü rahatsız etmeyen yapısıyla estetik bir görünüm sunan sıva altı sigorta kutusu modelleri, başta ev ve ofisler olmak üzere apartman, iş yeri ve daha pek çok alanda gönül rahatlığıyla kullanılabiliyor. Dekoratif sigorta kutusu ise standart bir görünüm istemeyenler için kusursuz alternatifler sağlıyor. Genellikle sıva altına yerleştirilen, gözü rahatsız edecek çıkıntılar oluşturmayan bu modellerin üzerinde farklı resim ya da yazılar bulunabiliyor. Bu kutular, sigortaları gizlemeye imkân veren tasarımları sayesinde hem ev dekorasyonunun bir parçası haline geliyor, hem de işlevsellikleri ile pratik bir kullanım sunuyor. Farklı sigorta kutusu ürünleri kullanıcıların tercihine göre anahtarların durumunu gösteren şeffaf kapaklara ya da tamamen kapatan ve içini göstermeyen kapaklara sahip olabiliyor.

Daha güvenli bir elektrik tesisatı kullanımı sağladıkları için tercih edilen sigorta sistemleri, kısa devre, elektrik çarpması, tesisatın zarar görmesi, elektronik ürünlerde kalıcı hasar gibi pek çok olumsuzluğun mümkün olduğunca önüne geçiyor. Elektronik sigorta da son teknolojik donanım ile kullanıcıların işlerini kolaylaştırıyor. Bu nedenle tüm tesisatlarda kullanılması zorunlu olan elektrik sigorta kutusu, ev ve iş yerlerinde riski minimuma indirerek daha emniyetli bir kullanım sunuyor. Bu ürün sayesinde sigorta paneli üzerinden tüm alanın elektrik akımı kontrol edilmiş oluyor. Evler ve küçük iş yerleri için geliştirilen klasik sigorta kutularının yanı sıra pek çok farklı model de bulunuyor. Hem işlev, hem de görünüm olarak farklı seçenekler sunan bu ürünler, büyük binalar ya da iş yerleri söz konusu olduğunda daha gelişmiş ve ebat olarak büyük seçenekler gerektiriyor.

Ev ve iş yerlerinin çizilmiş elektrik tesisatı projelerine uygun biçimde konumlanan sigorta kutuları, manuel olarak açma ve kapama işlemlerini mümkün kıldığı gibi, istenmeyen akımları otomatik olarak kesme özelliği de sağlıyor. Akımı belirlenen üst sınıra kadar geçiren ve bu sınır aşıldığı anda akımı kesen sigortalar, aşırı akım gündeme gelince otomatikman kendini kapatıyor. Bu sayede elektronik hassas cihazlar korunduğu gibi, aşırı yüklenme ve ısınma sonucu tesisatta görülebilecek hasarların da önüne geçiliyor.

Sağlam malzemeden yapılan sigorta kutularında en sık yaşanan sorunların başında kapak kırılması ya da kapağın yerinden çıkması geliyor. Tırnaklı olarak tasarlanan kapaklar, tırnak zorlandığında da işlevsiz hale gelebiliyor. Sigortaların açıkta kalarak dış etkilerden zarar görmemesi için kırılan kapakların hızla yenilenmesi tavsiye ediliyor. Uygun kapak bulunamadığında ise yeni bir kutu alınmak zorunda kalınabiliyor.

Sıva Altı ve Sıva Üstü Seçenekler

Sıva Altı ve Sıva Üstü Seçenekler

Şalter kutusu olarak da adlandırılan sigorta kutusu modelleri, elektrik akımı olan tüm yapılarda ve yapı bölümlerinde yerini alıyor. Sigorta şalter aracılığı ile açılıp kapatılıyor. Bina projelerinde nereye konulacağı önceden belirlenen ve elektrik tesisatının kalbinde yer alan bu özel ürünler, sıva üstü ya da sıva altı gibi türlere ayrılıyor. Sıva altı modeller ev ya da ofisin inşaat aşamasında yerleştiriliyor. Yapının ihtiyaç duyduğu elektrik sigorta sistemine uygun olarak boyutları belirlenen sıva altı kutular, duvarın içine açılan bir oyuğa vida yoluyla monte ediliyor ve sonradan çıkarılması pek mümkün olmuyor. Tesisat işleri halledildikten ve şalterler monte edildikten sonra etrafı tamamen harç, alçı gibi malzemelerle kapatılıyor ve sigorta kutusu şık bir kapakla estetik biçimde gizleniyor. Daha pratik bir monte işlemi olan sıva üstü kutular ise tamamlanmış duvarın üzerine gövdesi dışarıda kalacak biçimde monte ediliyor. Elektrik tesisatının giriş, çıkış, dağıtım ve akım koruması gibi işlevlerinin yerine getirildiği bu kutular, opak ya da şeffaf kapaklarla kapatılıyor. Şeffaf kapaklarda anahtarların açık mı kapalı mı olduğu rahatlıkla görülebiliyor.

Sigorta mekanizmalarını dışarıdan gelen farklı etkenlere, nem gibi faktörlere karşı koruyan kutular, yetkisiz erişimlerin önüne geçmek ve çocukları daha etkili biçimde korumak için çoğunlukla yüksek noktalara konuluyor. Isınma yapmayan, ısı ve darbelere karşı dayanıklı olacak biçimde üretilen kutular, geniş iç hacimleri sayesinde kolayca kullanılabiliyor ve şık bir görüntü sunuyor.

Sigorta Kutusu Türleri ve Modelleri Nasıldır?

Sigorta Kutusu Türleri ve Modelleri Nasıldır?

Elektriği iletmeyen malzemeden üretilen sigorta kutuları, çoğunlukla plastik malzemeler kullanılarak tasarlanıyor. Uzun yıllar verimli ve sorunsuz biçimde kullanmaya imkân tanıyan yüksek malzeme kalitesi, aynı zamanda daha estetik bir görünüm sağlıyor. Özellikle taş sigorta çeşitleri sıklıkla tercih ediliyor. Bunun yanı sıra seramik, akıllı, ikili sigorta gibi modeller de kolay bir kullanım imkânı sunuyor. Nötr kesmeli sigorta çeşitleri ise fabrika ve atölye gibi alanlar için sıklıkla tercih ediliyor.

Otomatik, cam, buşonlu, bıçaklı ve yüksek gerilim gibi türleri bulunan elektrik sigortaları, farklı işlevleri başarıyla yerine getiriyor. Elektrik sigortası çeşitleri kişilere kolaylık sağlıyor. Bu modellerde sigorta şalter kullanılarak dizayn ediliyor. Elektrik şalterinin indirilip kaldırılması ile veriliyor. Buşonlu sigorta seçenekleri ise aşırı akıma karşı koruma sağlamak için tercih ediliyor. NH sigorta da denilen ve çoğunlukla yüksek akımların olduğu tesisatlarda tercih edilen sigorta modelleri, kısa devre durumunda ortaya çıkan yüksek ısının bakır iletkeni koparması ve akımın bu yolla kesilmesi prensibine dayanıyor. Kesme kapasitesi çok yüksek olan ve kullanımı pek pratik olmayan bu ürünlerin kısa devre riski az olan tesisatlar için tercih ediliyor. Açma kapama işlemine izin vermeyen bu sigortaların, herhangi bir arıza ve kesilme durumunda bu sigortaların yenisiyle değiştirilmesi de gerekiyor.

En yaygın sigorta türü olan anahtarlı otomatik sigorta modelleri, 2 Amper’den Amper’e kadar farklı güç seçenekleri sunuyor. Monofaze da denilen tek fazlı ürünlerinin yanı sıra 3 faz sigorta çeşitleri de bulunan otomatik modeller, açma süresine göre de farklılık gösterebiliyor. Tek faz için kullanılan türler W otomat olarak adlandırılıyor ve evlerde yaygın olarak kullanılıyor. 3 faz sigorta çeşitleri ise K ve N otomat olarak ikiyi ayrılıyor. Bu sigortalar tetikleme türüne göre de B tip ve C tip olarak farklılık gösteriyor. Daha hızlı olan B tipi otomatik modeller ağırlıkla aydınlatma ve prizler, yavaş tip denilen C tipi çeşitler ise buzdolabı, klima gibi endüktif elektronik cihazlar için tercih ediliyor. D tipi sigortalar ise ani aşırı akım oluşturan özel aygıtlar için kullanılıyor. D tipi otomatik sigorta çeşitlerine günlük yaşamda sıklıkla rastlanır. Bunun yanı sıra l tipi sigorta modelleri de işlevsel yapıları sayesinde öne çıkıyor. Ayrıca yüksek gerilim trafoları için özel tasarlanan sigortalarda ise çok daha gelişmiş ve yüksek korumalı ürünler de bulunur. Özellikle sigorta rölesi kaçak akımları önlemeye yardımcı oluyor.

Farklı Sigorta Kullanım Alanları Nelerdir?

Farklı Sigorta Kullanım Alanları Nelerdir?

Araçlar dışında ütü, fırın gibi yoğun elektrik akımı kullanan elektrikli cihazlarda da cam ya da porselen farklı sigorta çeşitleri kullanılabiliyor. Sigorta teli açıkta gövdeye sarılı olan porselen sigorta modelleri, cam kadar yaygın kullanılmıyor. Cam porselen sigorta çeşitleri daha minimal tasarımları ile genellikle oldukça küçük ebatlarda oluyor. Sigortalar ev ve iş yeri tesisatlarının yanı sıra elektrik kullanan pek çok cihaz ve sistemde oldukça fonksiyonel görevler üstleniyor. Kondansatör tipli silindir, direnç tipli aksiyel, diyot tipli termik, plastik silindir termik, termostat, cam, porselen ve termik sigortalar oldukça geniş bir kullanım alanı buluyor. Farklı sigorta türleri arasında sıcağa duyarlı yapısıyla ayrılan termik sigortalar, ısı riskli bir düzeye çıktığında elektrik akımını anında kesiyor.

Elektrikli cihazlarda güvenlik için büyük önem taşıyan bu sigorta modeli başta elektrikli ocaklar, mikrodalga fırınlar, buzdolapları, kahve makineleri, fanlar, saç kurutma makineleri olmak üzere pek çok elektrikli alette güvenlik amacıyla kullanılıyor. Bu sigortalar ayrıca robotik sektöründe farklı devreler kurmaya ve güvenli biçimde çalıştırmaya da yarıyor. Termik modeller ışıklı anahtarlar gibi farklı elektrik devrelerine de bağlanabiliyor ve diğer önlemler yeterli gelmediğinde devreye giren ekstra bir mekanizma olarak işlev görüyor.

Termik ev sigorta çeşitleri ise ev ve iş yeri elektrik tesisatı sistemlerinin daha etkili bir biçimde korunması için tercih edilebiliyor. Termik manyetik kompakt sigortalar daha verimli ve entegre bir kullanım için de sıklıkla ön plana çıkabiliyor. Termik ev sigorta çeşitleri farklı ebat, kapasite ve işlevleriyle çok özel seçenekler sunabiliyor.

Sigorta ürünleri araçlar için de benzer fonksiyonları taşımak üzere geliştiriliyor ve sigorta kutusu modelleriyle araç sigortalarının işlevsel biçimde korunması sağlanıyor. Kısa devre, ani akım yüksekliği ya da akım dalgalanmaları gibi sorunların araçların dijital aksamına zarar vermesini, elektrikli kısımlarını bozmasını önleyen araç sigortaları, aşırı yüklenmede elektrik akımını keserek aşırı ısınma ve yangın riskini ortadan kaldırıyor. Farklı boyutlarda üretilen cam sigorta en yaygın kullanılan sigorta türleri olarak öne çıkıyor. Düşük akım geçen tesisatlar için tercih edilen cam, porselen sigorta çeşitleri dışında bıçaklı sigortalar da araç tesisatlarında yaygın olarak kullanılıyor. Yeni nesil araçlarda ise mikro bıçaklı mini sigortalar daha yaygın olarak ön plana çıkıyor. Araçlarda birden fazla noktada güçleri 10 ile 30 Amper arasında değişen onlarca sigorta bulunuyor ve renklerinden amper değerleri anlaşılabiliyor.

Mavi sigortalar 15 amper, sarı olanlar 20 amper, yeşil renktekiler ise 30 amper değerinde oluyor. Araç sigortaları aynı zamanda ikaz özelliği de taşıyor ve arızaların nerede olabileceğine dair ipucu veriyor. Akünün korunmasında ve daha uzun ömürlü olmasında da önemli bir rol üstlenen sigorta sistemleri, kısa devre ya da akım yüksekliği gibi sorunlar nedeniyle klimalar gibi hassas bölümlerin zarar görmesinin önüne geçiyor. Arabalarda yer alan sigorta kutusu, sigortaların daha güvenli biçimde korunmasının sağlıyor ve elektrik tesisatının neden olduğu arızaları en aza indirmeye yardımcı oluyor. Uzman kişilerde değiştirilmesi tavsiye edilen bu sigortaların daha verimli biçimde çalışmaları için özel sigorta kutuları da bulunuyor.

Bu modellerin yanı sıra ses sistemi, klima, ev elektrik, bina elektrik sigortası çeşitleri de bulunur. Her biri belirli bir amaç doğrultusunda dizayn edilmiş olan bu ürünler günlük yaşamın farklı noktalarında karşımıza çıkar. Örneğin klima sigortası çeşitleri, söz konusu cihazın çalışması için gerekli elektriğin oluşmasını sağlar. Öte yandan araba elektrik sigortası da aydınlatma başta olmak üzere birçok farklı işlevi yerine getirir. Elektrik saati sigortası ise genellikle bina ya da ev girişlerinde görülür.

Sigorta Modelleri ve Fiyatları Nasıldır?

Sigorta Modelleri ve Fiyatları Nasıldır?

Sigorta kutusu fiyatları markası, modeli, türü ve malzeme kalitesine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Örneğin 25 amper sigorta fiyatı sayesinde sıklıkla tercih ediliyor. Öte yandan volt ve volt sigorta çeşitleri fiyatlandırılırken farklı unsurlar dikkate alınıyor. Ev ve ofisler için daha uygun sigorta ve sigorta kutusu seçenekleri bulunurken, elektrik yükünün ve riskin ağır olduğu tesisatlarda daha gelişmiş modellerin tercih edilmesi gerekiyor. Sigorta fiyatları işlevsel özelliklere göre de değişiyor. Yüksek koruma sağlayan, uzun ömürlü ve fonksiyonel ürünler kadar, görünümleri itibariyle estetik ürünler de ön plana çıkıyor. Sıva altı ya da sıva üstü modellerin estetik kapak yapıları tercih nedeni olabiliyor. Farklı desen, yazı ya da resimlerle süslenmiş modeller ev dekorasyonlarının bir parçası olarak işlev görebiliyor. Gömme sigorta kutusu çeşitleri ise estetik bir görünüm yarattığı için sıklıkla tercih ediliyor.

Oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Trendyol, farklı markaların birbirinden işlevsel ürünlerini inceleme olanağı sağlıyor. Ürünlerin özellikleri, kapasiteleri, malzeme yapıları ve estetik görünümleri karşılaştırılarak en doğru karar verilebiliyor. İhtiyaca uygun model belirlendikten sonra fiyat karşılaştırmaları da mümkün olabiliyor. Her ihtiyaca, her beğeniye ve her bütçeye uygun ürünlere kolayca erişme şansı sunan Trendyol, fiyat ve satın alma koşulları açısından kullanıcı dostu bir çizgide bulunuyor. Özel indirim fırsatları ve kampanya dönemleri yüksek kaliteli ürünlerin makul fiyatlarla alınabilmesine imkân sağlıyor. Outlet ürünlerde ise her dönem kaçırılmayacak cazip fiyat fırsatları elde edilebiliyor. Trendyol, aradığınız sigorta ve sigorta kutusu ürünlerini kolayca bulmanızı ve en uygun koşullarla satın almanızı mümkün kılıyor.

Elektrik Sigortası Nedir? Nasıl Çalışır? Neden Atar?

Bir elektrik devresinden geçen aşırı akım, cihazlara zarar verebilir ve hatta yangınlara neden olarak insan hayatını tehdit edebilir. Bu nedenle, elektriğin kullanıldığı noktalarda ters giden herhangi bir duruma karşı korunmak için sigortaların kullanılması gerekir. 

Elektrik sigortalarının çalışma prensibi ve çeşitleri hakkında merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz. 


 

Elektrik Sigortası Nedir?

Elektrik Sigortası Nedir?Elektrik sigortaları; elektrik sistemlerinde aşırı sıcaklıklar, kısa devreve güç dalgalanmaları gibipotansiyel tehlikeleri ortadan kaldıran, besleme hatlarını ve aynı zamanda sigortayı kullanan kişileri olası kazalara karşı koruyan parçadır. 

Sigortalar, genellikle Amper cinsinden derecelendirilir. Aletlerin işlevselliği, kendi geliştirdikleri elektrik direnci sayesinde ısıyı kendi kendilerine üretmelerine bağlı olarak değişebilir.

Bu, genellikle sigorta teli uzunluğu mümkün olduğunca kısa tutularak elde edilebilir. Bununla birlikte tel uzunluğu mevcut derecelendirme değerlerine bağlı değildir; minimum tel uzunluğu minimum direnç değerini empoze eder.

Devreye seri bağlanan sigortalar, kasıtlı olarak devrede zayıf olan bir noktaya yerleştirilir. Böylece aşırı yük ya da kısa devre nedeniyle devreden yüksek akım geçtiğinde, standartlara göre belirlenen şekilde devrenin açılmasını sağlar. Bu şekilde devre aşırı akımın olası tehlikelerinden korunmuş olur.

Elektrik sigorta kutusu ise gelen voltajın çeşitli devrelere ayrıldığı, elektrik sisteminin merkezinde görev alan metal bir kutudur. Ana pano, şalter panosu ya da devre kartı olarak da adlandırılır. Evlerdeki ve iş yerlerindeki tüm elektrik sistemlerine güç sağlar.

  • Elektrik Sigortası Ne İçin Kullanılır?

Elektrik kullanımının yaygınlaşmasının ardından elektrik sigortası yılındaThomas Alva Edison tarafından icat edilmiştir. Bu tarihten itibaren günümüze kadar birçok sigorta türü geliştirilse de bu sigortaların hepsinin işlevi aynıdır.

Sigortalar; tellerin tutuşmasını ve kırılmasını önleme, akım akışını sınırlandırma, aşırı yükleme ya da kısa devre olduğunda akımı sonlandırma ve elektrik kesintilerine karşı cihazları koruma gibi görevlere sahiptir.

Sigortalar, elektrik tesisatlarında arızaların önüne geçilmesi ve ev aletlerinin yüksek akımdan zarar görmesini engellemesi için kullanılır. Sigorta attığında ya da hasar gördüğünde ev aletlerine doğrudan zarar verebilecek ani bir kıvılcım çıkar. Cihazların yangın riskine ve benzeri aşırı yük hasarlarına karşı korunması için birçok farklı sigorta türü vardır.

  • Elektrik Sigortası Nasıl Çalışır?

Elektrik Sigortası Nasıl Çalışır?Sigortalar, yanmaya karşı dayanıklı bir materyalin içine yerleştirilen metalik ve düşük dirençli bir telden oluşur. Kısa devre ve aşırı akımdan korunması gereken bir devre ya da cihaza seri bağlanarak kullanılır. 

Aksi halde sigorta ve devre kesicinin olmaması durumunda elektrikli cihazlar elektrik akımına dayanamayacakları için hasar görebilir. 

Bir sigortanın çalışma prensibi, elektrik akımının ısı etkisine dayanır. Kısa devre, aşırı akım ya da uyumsuz bağlantı meydana geldiğinde sigortanın içindeki ince tel, içinden geçen ağır akımın ürettiği ısı nedeniyle erir ve beslemeyi engeller.

Bu nedenle devreden güç kaynağının bağlantısını keser. Devre çalışırken sigorta teli sadece çok düşük dirençli bir bileşendir ve güç kaynağına bağlı sistemin normal çalışmasını etkilemez.

Arıza durumunda ise cihazlarda kısa devre akımı meydana gelir. Bu akım, normal seyrinde çalışan bir devredeki akımdan daha büyüktür. Bu, sigorta kutusunda aşırı ısınmanın olduğu anlamına gelir. Sigorta ise kısa devre ve aşırı akım gibi faktörlere karşı koruma sağlar.

 

Elektrik Sigortası Kullanılmazsa Ne Olur?

Sigorta, kısa devrelere ve devrelerin aşırı yüklenmesine karşı elektrik devrelerini koruma aracıdır. Elektrik devresine koruyucu cihaz olarak yerleştirilen, düşük erime noktasına sahip metal bir tel ya da ince metal şeritten oluşur.

Bu elemanın kullanılmaması durumunda elektrikle çalışan cihazlar normal değerlerin üzerinde akım çekebilir. Yüksek derecede ısınan cihazlar bozulabilir ya da yanabilir. Aynı zamanda aşırı akımla yüklenen cihazlarla temas eden kişilerin çarpılma riski bulunur.

Elektrik Sigortası Kullanılmazsa Ne Olur?

 

Elektrik Sigortası Neden Atar?

Bir sigortanın atmasına neden olabilen ve yaygın görülen durumlardan biri, devreden çok fazla aydınlatma ürünü ya da fişli cihaz için güç çekilmesidir. Bu cihazlar sigortanın kapasitesinin normalden fazla zorlanmasına ve kutu içinde bulunan tellerin erimesine ya da hasar görmesine neden olabilir. Sonuç olarak devreden güç alan tüm ışıklar, prizler ve cihazlar çalışmayı durdurur. Bu durumda sigortayı aynı güç kapasitesine sahip bir sigortayla değiştirmek gerekir.

Diğer bir neden ise sistemin herhangi bir yerindeki sıcak bir telin topraklama yoluna ya da nötr bir tele değmesidir. Kısa devre olarak da bilinen bu durum; gevşek kablo bağlantıları, devre boyunca herhangi bir yerde kabloların hasar görmesi ya da devreye takılı bazı cihazlarda dahili kablolama sorunu meydana gelmesi nedeniyle oluşur. 

Bu duruma bir lamba ile örnek verilebilir. Telleri hatalı bağlanan bir lamba prize takıldığında sigortanın atmasına ya da kısa devreye neden olur. Kemirgenler tarafından hasar verilen ve kopan teller, sıcak bir telin topraklama yoluna ya da nötr bir tele temas etmesine neden olabilir. 

Bu durumlarda ilk belirti aşırı yük ile aynıdır. Sigortanın içindeki metal şerit yanar ve devre boyunca tüm ışıklar ve armatürler söner. Bununla birlikte kısa devrenin giderilmemesi halinde sigortanın değiştirilmesi çözüm olmayabilir. Devreye bağlanan yeni sigortada da aynı sorun yaşanabilir.

Kısa devrenin yerini teşhis etmek zor olabilir. Fişli lambalarda veya cihazlarda birçok kısa devre bulunduğu için her lambanın ve cihazın fişten çekilmesi ve ardından yanan sigortanın değiştirilmesi gerekir.

Yeni sigorta atmazsa, kablolama sorunu muhtemelen fişi çekilen lambalardan ya da cihazlardan kaynaklanmış demektir. Aksi takdirde sorun devre kablolamasının kendindedir. 

  • Elektrik Sigortası Atması Nasıl Önlenir?

Elektrik Sigortası Atması Nasıl Önlenir?Sigorta atmasını önlemek için öncelikle aşırı yükün önlenmesi gerekir. Bunun için evlerde ve iş yerlerinde kullanılan bazı fişe takılan cihazların başka devrelere taşınması faydalı olur.

Evlerde kullanılan ekmek kızartma makinesi, elektrik süpürgesi ya da ütü gibi aletler, özellikle ilk çalıştırıldıklarında güç çekişleri oldukça fazla olduğundan aşırı yüklenmelere neden olma eğilimindedir. Bundan kurtulmak için ürünleri aynı anda fişe takmamalı veya farklı prizler kullanılmalıdır.

Bunun için elektrikli cihazların toplam tükettiği güç hesaplanabilir. Hesaplama sırasında ürünlerin pik gücünün de dikkate alınması gerekir. Her bir devrenin aşırı yüklenmeden kaç Amper kaldırabileceğinin de hesaplanması faydalı olur.

Sigortanın atmasını engellemek için uzatma kablosu kullanımına da dikkat edilebilir. Uzatma kabloları devrenin geçici olarak rahatlamasını sağlasa da uzun vadede etkili bir çözüm olmayabilir. Bu nedenle kullanımının kısıtlanması etkili yöntemlerden biridir.

Kablolarda meydana gelen hasarlar nedeniyle sigortaların atması yaygın görülen bir durumdur. Kablo tesisatında sorun olup olmadığının belirlenmesi için yılda en az 1 kez gerçekleştirilmesi gereken elektrik muayenelerinin atlanmaması gerekir.

 

Elektrik Sigortasının Çeşitleri

Elektrik sigortaları, temelde AC ve DC sigortalar olmak üzere ikiye ayrılır. 

AC ya da DC olması fark etmeksizin, günümüzde genellikle güvenlik amaçlı otomatik sigortalar kullanılır.

Otomatik sigortalarda aşırı yük koruması; kısa devrelere karşı manyetik devre kesici ile, aşırı yüke karşıysa termik devre kesici ile gerçekleştirilir. 

Devre kesici, bir kesintinin ardından kolayca sıfırlanabilir. Bu nedenle sigortalar giderek daha fazla otomatik devre kesicilerle değiştirilmektedir.

funduszeue.info Sigortalar

AC sigortalarda saniyede yaklaşık kez salınım gerçekleşir. Bu, belirli bir sürede sigorta devresinden geçen akım anlamına gelir.

Eriyen teller arasında ark oluşmadığı için bu modellerin boyutu küçüktür. AC sigortalar yüksek gerilim ve alçak gerilim sigortaları olarak birbirinden ayrılır.

A Yüksek Gerilim Sigortaları

Enerji iletim hatlarında kullanılan yüksek gerilim sigortaları; aşırı gerilim ve yük, iletken parçaların zarar görmesi, yıldırım düşmesi gibi nedenlerle meydana gelen kısa devrelere ve kaçak arızasına karşı devreyi korumakla görevlidir. 
Bu tür sigortalar çarpma pimli ve optik göstergeli olmak üzere ikiye ayrılır:

Çarpma pimli sigortalarda sigorta attığı zaman bir pim açığa çıkar. Bu pim hem sigortanın attığının anlaşılmasını sağlar hem de açığa çıkardığı enerji ile mekanik bir parçayı çalıştırır.

Optik göstergeli yüksek gerilim sigortaları ise üzerinde bulunan gösterge sayesinde sigortanın durumu hakkında bilgi verir. Sigorta attığında kırmızı bir yüksük göstergede görünür ve bu sayede hasarlı sigortanın bulunması kolaylaşır.

A Alçak Gerilim Sigortaları

Alçak gerilim sigortaları, V veya daha düşük gerilim değerine sahip sigortalardır. Farklı özelliklerde ve teknolojilere sahip olarak üretildiği için gruplara ayrılır:

AKartuş Tipi Sigortalar

Kartuş sigortaları sıkıca kapatılmış ve her iki ucunda da metal temas noktası bulunan kapların içine yerleştirilir. Yapısının tamamen kapalı olması sayesinde sigorta attığında arkın kapta kalmasını sağlar. Alçak gerilim sigortası olarak bilinse de yüksek gerilim sigortaları arasında da bulunur.

Bu sigortalar D tipi ve bağlantı tipi olmak üzere ikiye ayrılır:

AD Tipi Sigortalar
Kartuş, sigorta tabanı, kapak ve adaptör halkasından oluşur. Kartuş sigorta başlığına takılırken adaptör halkası ise sigorta tabanına yerleştirilir. Bağlantının tamamlanması için kartuş ucunun iletken parçalara temas etmesi gerekir.

ABağlantı Tipi Sigortalar
Bağlantı tipi sigortalar, yüksek akımı kesmek amacıyla tasarlanır. Sigortanın atması durumunda oluşan arkın kontrol edilmesi için genellikle sigortanın gövdesi porselen veya seramikten yapılır.

Bu sigortalar kendi içinde bıçaklı ve buşonlu olmak üzere ikiye ayrılır:

Bıçaklı Sigortalar yüksek değerlere ulaşan akımın kesilmesi amacıyla kullanılır. Özellikle Amper’den büyük değere sahip olan ve vidalanabilen buşonlu sigortaların yerine kullanılabilir. Otomotiv elektrik uygulamalarında, sigortaların büyük çoğunluğu küçük bir fişe uyan ve iki çatal ile yapılan bıçaklı tip sigortalardır.

Bu sigortalarda, amper değeri yani sigortanın taşıyabileceği maksimum akım değeri gövdenin üst kısmında gösterilir. Devreden geçen elektrik miktarı bu şekilde ölçülebilir.

Buşonlu Sigortalar porselen ya da cam bir gövde ve kapaktan meydana gelen buşonlu (vidalı ya da cıvatalı) sigortalar, silisyumlu kum ya da iletken tellerle donatılarak yüksek akıma karşı koruma sağlar.

İletken teller, normalden fazla akım olduğunda direnç gösterecek tellerle birlikte kullanılır. Gövdenin iki ucu ise elektrik arkını önlemek amacıyla uzun tutulur. Kullanım alanına göre özel olarak tasarlandığı için hem evlerde hem de işletmelerde kullanılabilir.

Sigortaya adını veren buşonlar ise sigorta attığında eriyen tellerin bulunduğu parçadır. Belirli akım değerlerine uygun olarak tasarlandığı için üzerinden yüksek akım geçtiğinde eriyerek devreyi açmakla görevlidir. Devrenin kesildikten sonra tekrar çalışması için buşonun değiştirilmesi gerekir.

AYeniden Sarılabilir Sigortalar

Yeniden sarılabilir giriş ve çıkış terminalini içeren taban ve sigorta taşıyıcıdan oluşur. Genellikle porselenden yapılan tabanlar, bakır ya da alüminyum parçalar içerir.

Sigorta taşıyıcısı ise tabana monte edilir. Aşırı akım nedeniyle sigortada hasar meydana geldiğinde, elektrik çarpma riski olmadan yerinden çıkarılabilir. Böylece tellerin değiştirilmesi kolay olur.

Bu sigortalar en yaygın olarak evlerde tercih edilse de küçük endüstriyel tesislerde ve diğer küçük akım uygulamalarında da kullanılır.

AAnahtarlı Sigortalar

Anahtarlı sigortalar hem manyetik hem de termik etkiye karşı koruma sağlar. Tek bir parçadan oluşması ve anahtar olarak da kullanılabilmesi ile avantaj yaratır.

ABırakma (Drop-out) Sigortaları

Kısa devreye karşı koruma sağlayan ve anahtarlama işlemlerinde kullanılan bırakma sigortaları, 10 kVA güçle çalışan elektrik dağıtım trafolarında yaygın olarak kullanılır. İzolasyon anahtarı olarak kullanılan bu sigortalar, hat ve ekipman için güvenli bir çalışma ortamı oluşturur.

funduszeue.info Sigortalar

DC sigortalar, 0 V'un biraz üzerinde sabit bir değere sahiptir. Böylece devreyi kapatmak zorlaşır ve erimiş teller arasında bir elektrik arkı meydana gelebilir. Bunun üstesinden gelmek için elektrotlar sigortada daha uzak bir mesafeye yerleştirilir. Bu nedenle DC sigortaları boyut olarak daha büyüktür.    


 

Çok yaygın bir durum olan elektrik sigortası atması ile ilgili sizin de benzer deneyimleriniz var mı? Bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası