andropoz nedir / Andropoz Nedir ve Belirtileri Nelerdir? - Medicana

Andropoz Nedir

andropoz nedir

kaynağı değiştir]

Bir doktor, semptomların düşük testosteronu olan kişilerle uyuşup uyuşmadığını ve nasıl hissettiğiniz hakkında sorular soracaktır. Daha sonra kandaki testosteron seviyesini kontrol etmek için bir kan testi yapılır.

Düşük testosteron seviyeleri ile ilişkili başka durumlar olduğu için, doktor andropoz tanısı koymadan önce bu olasılıkları dışlamak için farklı testler de yapacaktır.

Andropoz ile ilişkili semptomların birçoğunun da yaşlanmanın normal bir parçası olduğunu ve tedaviyle geri dönüşümü olmayabileceğini belirtmek önemlidir.

Tedavi[değiştir

Andropoz nedir? Belirtileri nelerdir?

Andropoz, erkeğin yaşlanmasına bağlı olarak kan düzeyinde testosteron hormonunun azalmasıyla oluşan bir süreçtir. Aynı zamanda “erkek menopozu” olarak bilinen andropoz bazı erkeklerin 40'lı yaşların sonlarından 50'lerin başlarına geldiklerinde yaşadıkları depresyon, cinsel dürtü kaybı ile diğer fiziksel ve duygusal semptomların bütünü olarak tanımlanabilir. Peki andropozun nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Andropoz, halk arasında erkeklik hormonu olarak da bilinen testosteron seviyesinin azalmasıyla oluşan bu sürecin en büyük belirtisi, cinsel fonksiyonlardaki azalmadır.

Farklı bir deyişle testosteron hormonu azaldığında, erkeğin yalnızca cinsel performansı değil aynı zamanda psikolojisi de etkilenir. Depresif ruh hâli, uyku bozuklukları, cildin hızla kırışması ve göbek çevresinde yağlanma gibi pek çok probleme yol açan andropoz, yaşlanmaya bağlı olarak testosteron hormon seviyesinin düşmesi olarak da tanımlanabilir.

Kadınlardaki menopoz dönemine benzer belirtilere yol açan andropoz, kadın menopozundan farklı olarak her erkekte görülmez. Erkekler, 40 yaşından 50 yaşına kadar kan düzeyinde bulunan testosteron hormonunun yaklaşık %10'unu, 50 yaşından sonra ise her 10 yılda bir yaklaşık %25'ini kaybeder.

Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden, andropoz döneminin kesin bir başlangıç yaşı da bulunmaz. Yaşlanan adam sendromu ya da erkek menopozu olarak da anılan andropoz, testosteron replasmanı ile düzenlenebilen bir süreçtir.

ANDROPOZ NEDENLERİ NELERDİR?

Andropozun ilerleyen yaşla beraber ortaya çıkan hipertansiyon, diyabet, damar sertliği gibi sistemik rahatsızlıklar, anksiyete, depresyon, orta-yaş bunalımı gibi psikolojik durumlar, sigara ve alkol kullanımı, sedanter yani hareketsiz yaşam tarzı gibi pek çok sebebi olabilir; bunların yanı sıra, cinsiyet hormonlarının seviyelerindeki farklılıklar da andropoza neden olabilir.

Kan dolaşımındaki testosteron hormonunun azalması en önemli andropoz nedeni olarak bilinir. Ancak erkeklerde yaşın ilerlemesiyle birlikte oluşan tek farklılık, testosteron seviyesinin azalması değildir. Özellikle seks hormonu bağlayan globülin (SHBG) de andropoz oluşumunda önemli bir rol oynar.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte kanda SHBG hormon düzeyi de artar. Bu durum, biyolojik olarak kullanılabilir durumda olan testosteron seviyesinin azalmasına yol açar.

Bir çok vakada andropoz semptomlarının hormonlarla hiçbir ilgisi yoktur. Yaşam tarzı faktörleri veya psikolojik sorunlar genellikle bu belirti ve semptomların büyük bir kısmından sorumludur. Ancak andropoz belirti ve semptomları, testislerin çok az hormon ürettiği veya hiç hormon üretmediği hipogonadizmin bir sonucu olarak da gelişebilir.

Bazı vakalarda bireyler doktorlarıyla cinsel konuları tartışamayacak kadar utangaç olabilirler. Bu sebeple hasta gözlemlediği bütün belirtilerini bu muayene sürecinde doktor ile konuşmalı ve sahip olabileceği diğer koşullar veya hastalıklarla ilgili bilgileri paylaşmalıdır.

Andropoz nedir? Belirtileri nelerdir? - 1

ANDROPOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kişinin hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan etkilenmesine neden olan andropoz döneminde sıklıkla görülen belirtilerin bir kısmı, şu şekilde sıralanabilir:

· Aniden gelen ateş basma hissi,

· Aşırı terleme,

· Ciltte kuruluk hissi ve cilt kırışıklıkların artması,

· Vücut tüylerinde azalma,

· Yağ kitlesinde artış, (memelerde büyüme, göbek bölgesinde hızlı yağlanma)

· Kas ve eklem ağrıları,

· Kemik erimesi,

· Anemi problemleri,

· Konsantrasyon bozuklukları,

· Zihinsel faaliyetlerin zayıflaması,

· Entelektüel seviyede gerileme,

· Yorgunluk ve hâlsizlik hissi,

· Ani duygu durum değişimleri,

· Depresyon,

· Hayattan keyif alamama,

· Alınganlığın artması,

· Sinirli ve hırçın hissetme,

· Uyku problemleri,

· Cinsel isteksizlik,

· Ereksiyon problemleri,

· Erken boşalma,

· Testis disfonksiyonu

Andropoz nedir? Belirtileri nelerdir? - 2

ANDROPOZ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Andropoz tanısının konulması için doktor öncelikle bir fizik muayene gerçekleştirir ve hastanın sağlık geçmişi hakkındaki bilgileri soracağı çeşitli sorular ile öğrenmeyi hedefler.

Doktor, bireyin testosteron seviyesini test etmek için bireyin kanından bir numune alarak laboratuvara gönderebilir. Geç başlangıçlı hipogonadizm teşhisi de genellikle semptomlarına ve bireyin testosteron seviyesini ölçmek için kullanılan kan testlerinin sonuçlarına göre yapılabilir.

Daha sonra hekim, eldeki veriler ışığında andropoz tanısını netleştirmek ve diğer hastalıkları elemek için laboratuvar tetkiklerinin yapılmasını ister. Kan düzeyinde testosteron seviyesinin belirlenmesi için, total testosteron, serbest testosteron, LH, FSH ve prolaktin hormon düzeyleri incelenir. Bu test çoğunlukla testosteron seviyesinin en yüksek düzeyde olduğu sabah 8 ila 11 saatleri arasında yapılır. Test sonuçlarının çıkmasıyla birlikte hekim, andropoz tanısı koyabilir.

Bazı vakalarda bireyler doktorlarıyla cinsel konuları tartışamayacak kadar utangaç olabilirler. Bu sebeple hasta gözlemlediği bütün belirtilerini bu muayene sürecinde doktor ile konuşmalı ve sahip olabileceği diğer koşullar veya hastalıklarla ilgili bilgileri paylaşmalıdır.

ANDROPOZ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Genel olarak andropoz belirtileri kişinin hayatını zorlaştırmıyorsa andropoz, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Andropoz semptomları için en yaygın tedavi türü düzenli egzersiz yapma, sağlıklı beslenme, stresi azaltma ve yeterli uyku düzenine sahip olma gibi daha sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmaktır. 

Bu yaşam tarzı alışkanlıkları tüm bireylerin hayat kalitesinde yükselme ve fayda sağlayabilir. Andropoz semptomları yaşayan erkekler bu alışkanlıkları benimsedikten sonra genel sağlıklarında dramatik bir değişiklik gözlemleyebilir.

Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda hekim kontrolünde yapılacak ilaç tedavisi, bilişsel davranış terapisi ve yaşam tarzı değişiklikleri etkili olabilir.

Eğer tanı sürecinde yapılan kan testlerinin sonuçları, bireyde testosteron eksikliğini olduğunu gösteriyorsa, birey hormon sorunları konusunda uzman bir endokrinologa yönlendirilebilir.

Uzman bu teşhisi doğrularsa, hormon eksikliğini düzeltmek ve bireyin belirtilerini hafifletmek için bireye testosteron yerine koyma tedavisi önerebilir. Testosteron yerine koyma tedavisi tabletler, bantlar, jeller, implantlar veya enjeksiyonlar şeklinde gerçekleştirilebilir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

SAĞLIK HABERLER&#x;

kaynağı değiştir]

Mayo Clinic 31 Ocak tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Medikal Rehber 8 Ağustos tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Türkçe)

Andropoz nedir? Andropoz belirtileri ve tedavisi

Haberin Devamı

Pekala, erkeklerde durum nasıl? Kadınlarda sınırlı sayıda üretilen yumurtalar gibi erkek spermleri de sınırlı sayıda mıdır? Spermler bir gün biter mi? Menopozun erkekteki karşılığı var mı? Varsa adı nedir?

Andropoz aslında birazda isim benzerliği nedeniyle zorlama bir ifade ile kadınlardaki menopoza denk gelen anlam yüklenmeye çalışılmışsa da birebir karşılığı değildir. Andropoz denildiğinde erkeklerde 40’lı yaşlardan sonra bazı hormonal değişikliklerin eşlik ettiği semptomlar bütünü kastedilmektedir. Bu hormonal değişikliklere bağlı olarak bazı fiziksel ve ruhsal sorunlar ortaya çıkmaktadır. O yaşa kadar daha aktif, canlı, cinsel ve üreme potansiyeli yüksek olan erkekte tüm bu özelliklerin azalması andropoz olarak adlandırılmaktadır. Testosteron hormonu olarak bilinen erkeklik hormonu seviyesinde azalma ya da etkinliğinde kısıtlanma andropoz semptomları görülmesi için en önemli hormondur.

Andropoz belirtileri

Erkeklerde andropoz dönemi kadınlarda olduğu gibi net ve belirli bir yaş aralığı bulunmaz. Genellikle 40 yaş sonrasında birtakım biyolojik ve psikolojik belirtilerin ortaya çıktığı bu dönemde aslında hormonal etkinin rolü oldukça fazladır. Özellikle cinsel ve üreme fonksiyonları üzerine etkili hormonlarda azalma ya da bu hormonların hücreler tarafından etkinliklerinin kısıtlanması andropoz belirtilerinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. 

Andropoz semptomları temelde 2 grup altında toplamak mümkündür:

A. Fiziksel belirtiler

• Vücut kitle indeksinde artış (obezite)
• Memelerde büyüme (jinekomasti)
• Boy kısalması
• Kemik yapı mineralizasyonunda azalma
• Kaslarda erime
• Göbek ve kalça bölgesinde yağlanma artışı
• Uyku problemleri, uyuklama hali
• Sertleşme sorunu
• Boşalma sıvısında (menide) azalma
• Cinsel istek azalması
• Erkek infertilitesi (kısırlık)

B. Psikolojik belirtiler

• Özgüven kaybı
• Dikkat azalması
• Odaklanma güçlüğü
• Yaşama karşı ilgi azalması
• Depresif duygulanım
• Enerji azalması
• Sürekli yorgunluk hissi
• Keyifsizlik, isteksizlik
• İçe kapanma
• Dış dünya ile etkileşimde azalma.

Andropoz nasıl teşhis edilir?

Haberin Devamı

Andropoz dönemi belirtilerini yaşayan erkeklerin durumlarını fark edip üroloji uzmanına başvurmaları zaman alabilir. Çoğu zaman erkekler bu durumu yaşla birlikte gelen doğal değişikler olarak kabul ettikleri için durumun farkına varmaları gecikmektedir. Kliniğe başvuran erkeklerin birçoğu eşleri ya da çevresindeki diğer insanların uyarıları ile farkındalık oluşturup bu şekilde üroloji kliniklerine başvurmaktadırlar.

Andropoz tanısında erken dönem başvuru tedavinin başarısında kilit rol oynar. İster fiziksel belirtiler ister psikolojik belirtiler, tüm şikayetlerin giderilmesinde erken tanı ve tedavi başarıyı belirleyen önemli bir unsurdur. Üroloji uzmanı öncelikle fizik muayene ile durum değerlendirmesi yapmaktadır. Muayenede cinsel organlar ve prostat ihmal edilmeyen iki önemli unsurdur. Zira andropoz hakkında objektif veri barındırırlar. Fizik muayene dışında kan tahlilleri, hormonal analizler ve uygun görülen durumlarda radyolojik değerlendirmeler ile kesin teşhis konulmaktadır.

Andropoz nasıl tedavi edilir?

Haberin Devamı

Tedavinin temelini aslında fiziksel belirtileri ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan hormon tedavisi oluşturmaktadır. Testosteron hormonu yerine koyma tedavisi ile andropoz şikayetlerinin pek çoğunu giderebilmek mümkündür. Ancak hormon replasman tedavisi mutlaka bir üroloji uzmanı tarafından takip edilmelidir. Zira bilindiği gibi 40 yaş sonrası prostat kanseri ya da iyi huylu prostat büyümesi (benign prostat hiperplazisi) görülme sıklığı da erkeklerde artmaktadır. Kullanılacak olan testosteron hormonun bu hastalıklar üzerine olumsuz etkileri olabileceğinden rastgele testosteron hormonu kullanılmamalıdır.

Testosteron hormonu yanı sıra diğer hormonal eksiklikler varsa yerine konulmalıdır. Bununla birlikte genel sağlık kuralları (sigara, alkol, madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklara son verilmesi, fiziksel egzersiz, düzenli ve dengeli beslenme) andropoz döneminde de geçerlidir. İhtiyaç duyulan hastalara psikolojik destek tedavisi de gerekebilmektedir.

Haberin Devamı

Andropoz çocuk sahibi olmayı etkiler mi?

Andropoz dönemindeki erkeklerde hormonal eksikliğin yol açtığı sperm sayısında azalma, hareketliliğinde zayıflama ya da mevcut olgun spermlerin şekillerinde bozulma görülebilir. Tüm bu olumsuz etkilere rağmen kadınlardaki menopoz döneminde olduğu gibi üreme potansiyelinde tamamen kayıp söz konusu olmaz. Daha net ifade ile andropozdaki erkeklerde sperm bozuklukları olabilir ancak çocuk sahibi olma yeteneklerini tamamen kaybetmezler.

#Andropoz#Andropoz Belirtileri#Andropoz Tedavisi

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası