Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Wrzesień 08, 2010, 01:44:25
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Aktualności: Uwaga! Rejestracja nowego użytkownika trwa tylko kilka sekund!

Serwis FunduszeUE.info

+  Forum serwisu FunduszeUE.info
|-+  Fundusze - poszczególne kategorie
| |-+  Odnawialne Źródła Energii
| | |-+  Dofinansowanie z UE na kolektory słoneczne dla domków prywatnych
« poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: Dofinansowanie z UE na kolektory słoneczne dla domków prywatnych  (Przeczytany 34634 razy)
nana19
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« : Lipiec 30, 2008, 09:02:49 »

Witam wszystkich - czy ktoś jest zoreientowany, jak wygląda sprawa z tym dofinansowaniem?
 Czy faktycznie ono istnieje a jeśli tak to w jaki sposób się je załatwia i ile ono wynosi?
Merozek
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2008, 21:30:23 »

Mnie się wydaje, że osoba fizyczna nie może sama sobie załatwić dofinansowania unijnego na kolektory.   Co?
administrator
Administrator
Użytkownik

FunduszeUE.info

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2008, 21:50:42 »

Przenoszę wątek do działo nt. OZE.
pierwszy
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 17, 2008, 19:36:16 »

A więc tak.
Czytałem czytałem i czytałem nt. dofinansowania do kolektorów i odnoszę wrażenie że są trzy możliwości (a właściwie dwie):
- kredyt na instalacje solarną np. z BOŚ-u (może ktoś wie czy to nadal aktualne lub z FWW
- możliwość spłaty części zaciągniętego kredytu z FT
- i trzecia możliwość czyli to co by nam najbardziej odpowiadało - fundusze unijne.
Niestety tak jak to piszą są pewne warunki:
  • tylko samorząd może stworzyć odpowiedni projekt dla swoich mieszkańców i czekać na pieniążki - kolektory są wtedy własnością gminy np. przez 10 lat. Indywidualnie mieszkańcy nie mogą o nić występować do instytucji które przydzielają fundusze unijne
  • jak wynika z podanego wyżej artykułu programy centralne już są nieatrakcyjne - zbyt mały poziom dofinansowania. Zostają tylko Regionalne Programy Operacyjne

Czyli co? Musisz zapytać w swojej gminie / mieście czy władziunia kochana przygotowuje taki projekt. Najlepiej idź z wydrukowanym artykułem, żeby poczytali o co chodzi.  Duży uśmiech

j e s t e m   p i e r w s z y
szczelny
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Listopad 07, 2008, 10:37:10 »

Witam, czy ktoś coś wie nowego nt. pozyskania kasy (dla osób fizycznych lub jst) na kolektory słoneczne??
administrator
Administrator
Użytkownik

FunduszeUE.info

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Listopad 15, 2008, 20:26:44 »

A przeczytanie tych kilku artykułów nie było pomocne  Co?
Beata75
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 21, 2008, 00:10:23 »

Witam
Jestem bardzo zainteresowana sprawą dofinansowania kolektorów słonecznych w domkach jednorodzinnych. Czy ktoś już ma do końca sprawdzone informacje na ten temat.
pierwszy
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 21, 2008, 21:47:22 »

Czy ktoś już ma do końca sprawdzone informacje na ten temat.
Ale z czym konkretnie masz problem z tego co wcześniej było tu napisane? Jak można pomóc?

j e s t e m   p i e r w s z y
administrator
Administrator
Użytkownik

FunduszeUE.info

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Grudzień 22, 2008, 14:21:30 »

Z Ekoportalu:

Chciałbym założyć w domu ekologiczne ogrzewanie, np. ekologiczny kocioł, pompę ciepła bądź kolektory słoneczne, czy dostanę na ten cel środki z Unii Europejskiej?

Niestety osoby prywatne nie mogą ubiegać się o dofinansowanie ze środków unijnych, na tego typu inwestycje. Wsparcie można jednak pozyskać ze środków krajowych. Dotowaniem tego typu przedsięwzięć mogą zajmować się Gminne oraz Powiatowe Fundusze Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Ich przychody pochodzą głównie z kar i opłat za korzystanie ze środowiska, dlatego mogą być bardzo zróżnicowane w zależności od regionu. W celu zasięgnięcia informacji o możliwościach otrzymania ewentualnego wsparcia w danej gminie bądź powiecie, należy kontaktować się z urzędem gminy oraz starostwem powiatowym.

Pomoc, w postaci dopłat do oprocentowania kredytów udzielanych przez banki na zadania związane z ochroną środowiska, oferują również Wojewódzkie Fundusze Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Formy i zasady udzielanego wsparcia mogą się jednak różnić w poszczególnych województwach.

Warto również zapoznać się z ofertą Banku Ochrony Środowiska S.A. (http://www.bosbank.pl/), który udziela różnego rodzaju kredytów na przedsięwzięcia związane z ochroną środowiska, a także Banku Gospodarstwa Krajowego (http://www.bgk.com.pl/), w którym funkcjonuje Fundusz Termomodernizacji, wspierający działania termomodernizacyjne (zmniejszające zapotrzebowanie i zużycie energii cieplnej).
norman
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Marzec 23, 2010, 21:13:48 »

Czy ktoś ma jakieś informacje dotyczące tego finansowania 30% kredytu na kolektory? W czerwcu planowo mają być podpisywane umowy z bankami. Ale już dawno nic nie słyszałam na ten temat...

janekk
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2010, 20:56:19 »

Trzeba by zrobić jakąś akcję i ruszyć trochę   w posadach tych posłów naszych lub urzędników w ministerstwach. Niedługo wybory...
Nieech przywrócą dotacje z gmin tak jak to było w poprzednich latach!
Ewka
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Lipiec 20, 2010, 12:01:59 »

Witam wszystkich
rusza nowy program na dopłaty do kolektorów słonecznych
O dofinansowanie mogą starać sie osoby fizyczne mające prawo właśności do budynku mieszkalnego jak i wspólnoty mieszaniowe
W ramach Programu można otrzymać 45% dotacji na zakup i montaż kolektorów słonecznych. Koszt kwalifikowany pożyczki nie może przekroczyć kwoty 2.500 zł brutto do 1m2 powierzchni kolektora. Czyli np. montując kompletny zestaw kolektorów, których łączna powierzchnia wynosi 4,5m2 można otrzymać pożyczkę w kwocie 11.250 zł, z czego 45%, czyli 5.062,50 zł zostanie umorzone dzięki dotacji. Do spłaty pozostaje kwota 6.187,50 zł.
Dotacje  realizowane są za pośrednictwem banków, które mają podpisane umowy o współpracy z NFOŚiGW. Na dzień dzisiejszy 6 banków podpisało umowę o współpracy:

Bank Ochrony Środowiska S.A.
Bank Polskiej Spółdzielczości S.A.
Gospodarczy Bank Wielkopolski S.A.
Krakowski Bank Spółdzielczy
Mazowiecki Bank Regionalny S.A.
Warszawski Bank Spółdzielczy

Realizacja kredytu następuje w formie bezgotówkowej poprzez pokrycie udokumentowanych fakturami zleceń płatniczych Inwestora na konto dostawcy . Kredyt z dotacją nie może być udzielony w ramach prowadzonej przez klienta działalności gospodarczej. Osoba korzystająca z dotacji zobowiązana jest do uiszczania z tego tytułu należnego podatku dochodowego.
Mam nadzieje ,że moja informacja komuś się przyda.

atommy
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 07, 2010, 23:35:07 »

Witajcie, znalazłem ciekawy portal z informacjami -  kolektory słoneczne dofinansowanie - http://www.inwestujwkolektory.pl
Strony: [1] Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!